B'nai Moshe

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de grup humàB'nai Moshe
Tipus ètnia
Població total 3.000
Llengua Castellà i Hebreu
Religió Judaisme
Grups humans relacionats Peruans
Regions amb poblacions significatives
700 Israel
30 Perú
Modifica dades a Wikidata

La B'nai Moshe (Hebreu: בני משה) traduït com a Fills de Moisès, també conegut com a jueus inca, són un petit grup de diversos centenars de conversos al judaisme originalment de la ciutat de Trujillo (Perú). La majoria de B'nai Moshe ara viuen a Israel. Estan en el procés d'absorció a la resta de la població jueva d'Israel.

Història[modifica]

La comunitat va ser fundada el 1966 per un home anomenat Villanueva, que s'enfrontava a l'exclusió i els prejudicis a la seva ciutat, com a conseqüència de la seva decisió de convertir l'església de la ciutat al judaisme. Villanueva havia visitat Espanya durant un temps, per l'aprenentatge amb la comunitat sefardita, i al seu retorn, 500 persones es van convertir al judaisme.

La conversió i la immigració[modifica]

El 1985 Villanueva es va posar en contacte amb Lubavitcher Rebbe, que va enviar Rabbi Myron Zuber al Perú per ajudar oficialment a les seves conversions. El 1988 Zuber va anar al Perú per ajuda els conversos en qüestions com la manera correcta d'observar la Kashrut i el Sàbat.

Com que Lima va contínuar rebutjant la comunitat, la B'nai Moshe no va poder arribar al seu ple potencial al Perú, i van decidir fer l'alià a Israel una vegada convertits. Un Beit Din formal per realitzar les conversions, inicialment per uns 300 membres de la comunitat en el 1991, gairebé tots dels quals van emigrar a Israel, que van ser seguits per 200 més, anys més tard. Una comunitat de voltant de 30 B'nai Moshe viuen a Lima, al mateix temps, que continuen enfrontant-se a la discriminació de la comunitat asquenazita. Finalment 84 persones es van convertir oficialment l'any 2001.

Enllaços externs[modifica]