BZFlag

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
BZFlag
Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Publicació
maig 1993 Modifica el valor a Wikidata
Versions
2.4.26 (20 novembre 2022) Modifica el valor a Wikidata
Gènereacció en primera persona Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGNU LGPL Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuLinux, Microsoft Windows i macOS Modifica el valor a Wikidata
PlataformaMac OS Modifica el valor a Wikidata
Modesmultijugador Modifica el valor a Wikidata
Formatdistribució digital Modifica el valor a Wikidata
Dispositiu d'entradateclat d'ordinador Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC++ Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webbzflag.org (anglès) Modifica el valor a Wikidata
Free Software DirectoryBZFlag Modifica el valor a Wikidata

BZFlag (abreviació de Battle Zone capture the Flag) és un videojoc escrit originalment per Chris Schoeneman. Actualment està mantingut per Tim Riker, i un equip d'administradors del projecte. Està distribuït sota la GNU Lesser General Public License,[1] versió 2.1. Tot i que fou desenvolupat originalment per ordinadors amb IRIX, el joc s'ha traduït a altres sistemes operatius com GNU/Linux, Windows, Mac OS X, BSD i Solaris, entre altres.

BZFlag és força popular, sent el tercer joc de SourceForge.net a arribar a 1 milió de descàrregues l'11 de desembre de 2004. Hi ha uns 250 servidors actius,[2] i el 23 d'abril del 2008 hi havia 19.300 jugadors registrats als fòrums oficials del BZFlag.[3] El BZFlag va ser seleccionat com a Projecte del Mes de SourceForge a l'abril del 2004.[4] El BZFlag ha estat traduït a 12 llengües a part de l'anglès: Txec, danès, alemany, lituà, espanyol, francès, italià, neerlandès, leet, kikongo, portuguès, redneck i suec.

El logotip més nou per les versions 2.0.8 i següents.
El logotip vell per les versions de la 2.0 a la 2.0.7.
El logotip més vell del BZFlag per les versions 1.10.x i anteriors.

Resum[modifica]

En una partida del BZFlag, els jugadors condueixen tancs, vistos des d'un punt de vista en primera persona, en un món definit pel servidor (també conegut com a "mapa"), que pot ser modificat. Els tancs tenen l'habilitat de conduir per altres tancs, però no conduir a través d'edificis o altres objectes com piràmides. L'objectiu bàsic és destruir els tancs dels contrincants, que són tancs d'altres que el de l'equip. Per exemple, els tancs verds han de destruir els vermells, violats, blaus i els rogue. Els Rogue no tenen aliances amb ningú teòricament i poden destruir qualsevol tanc.

Hi ha diferents estils de joc que modifiquen l'objectiu. Si no hi ha cap estil en concret triat pel propietari del servidor, l'únic objectiu és el mostrat a dalt (simplement destruir la resta dels tancs dels altres equips), anomenat Free for All (abreujat FFA, Lliure per tots).

Hi ha tres altres objectius i estils corresponents (quatre en total): un estil anomenat "capturar la bandera" (capture-the-flag en anglès, abreujat CTF) en què els tancs intenten agafar una bandera dels contrincants i portar-la a la seva base (una àrea petita marcada amb el color de l'equip i que és simplement la "seu" de l'equip), un altre estil anomenat "capturar el conill", en què l'objectiu és que cada tanc caçador destrueixi un tanc blanc, anomenat el "conill" i un estil anomenat "El Rei del Turó", en què l'objectiu és que cada tanc intenti quedar-se en una àrea durant 30 segons sense ser destruït. Si ho aconsegueixen, són els "Reis del Turó".

Equips[modifica]

Els tancs poden jugar en una partida amb qualsevol dels 4 colors d'equip, com a rogue o com a observador. Els observadors no poden jugar: observen a un jugador i veuen tots els seus moviments. Els equips amb color són: el vermell, el verd, el blau i el lila. Els rogue són de color gris fosc a la finestra, i de groc al radar.

Moltes vegades els equips no són gaire útils en les partides lliure per tots. Si algun jugador té la bandera Genocidi (vegeu més avall), pot destruir tot l'equip si només en destrueix un membre. També és molt difícil cooperar, i, de vegades, un jugador pot destruir un company d'equip.

En partides de capturar el conill hi ha un jugador blanc, conegut com el "conill", que intenta esquivar i sobreviure als atacs dels caçadors, que són la resta de jugador. Es considera que els caçadors formen un equip.

Els equips són necessaris en partides de capturar la bandera, en què han de protegir la seva bandera perquè l'altre equip no la capturi.

Intel·ligència artificial[modifica]

El BZFlag utilitza la Intel·ligència Artificial de dues maneres: quan un jugador utilitza el mode "autopilot" i els robots controlats pel servidor. Tots els robots poden utilitzar les mateixes funcions que els jugadors humans. Per tant, els robots i els tancs autopilotats poden agafar banderes i utilitzar-les de la mateixa manera que els jugadors humans, tot i que actualment, la IA no esquiva totes les bales, i tampoc salta correctament.

Versions del BZFlag
(de més antigues a més noves)
1.5a 27 de març de 1997
1.6 17 de juliol de 1997
1.7c 13 de juny de 1999
1.7d9 31 de gener de 2000
1.7e0 25 de gener de 2001
1.7e1 9 de març de 2001
1.7e2 4 d'abril de 2001
1.7e4 27 de novembre de 2001
1.7e6 18 de juny de 2002
1.7g0 7 de desembre de 2002
1.7g2 17 de juny de 2003
1.10.0 8 de desembre de 2003
1.10.2 22 de desembre de 2003
1.10.4 24 de gener de 2004
1.10.5 25 d'abril de 2004
1.10.6 14 de maig de 2004
1.10.8 5 d'octubre de 2004
2.0 17 de gener de 2005
2.0.2 18 de març de 2005
2.0.4 30 de setembre de 2005
2.0.6 9 d'abril de 2006
2.0.8 13 de maig de 2006
2.0.10 15 de novembre de 2007

Història[modifica]

Chris Schoeneman va programar el primer projecte en C el 1992,[5] basant-se en el joc Battlezone. Originalment, el BZFlag s'anomenava "bz" i malgrat que s'assemblava molt al joc amb el mateix títol de Chris Fouts, els dos jocs eren completament independents l'un de l'altre. Al principi, el BZFlag era un simple joc de disparar, sense cap altra funció. Tanmateix, després Schoeneman i el seu amic Rick Pasetto (que l'havia ajudat a desenvolupar el BZFlag des del principi) se'n van cansar, i van inventar el mode de capturar la bandera. Aquest requeria estratègia i talent, i ajudava a donar varietat i mantenir l'interès.

El 1993 el BZFlag es va publicar per primer cop. Les primeres quatre banderes van ser Alta Velocitat (augmentava la velocitat del tanc), Revolt Ràpid (el tanc girava més ràpid), Tir Ràpid (els trets anaven més ràpid), i Oscillation Overthruster (el tanc podia travessar els objectes). Només hi havia una bandera de cada, i les banderes tenien un senyal que indicava quina era cadascuna.

Una captura de pantalla de dia, una mica fosca, de la versió 1.7d9 mentre s'està escrivint un missatge al xat.

Més endavant, es van afegir les banderes "bones i dolentes", i la idea continua formant part del joc; encara que ara les banderes no tenen cap senyal que les identifiqui, i per tant no es pot saber quina és fins que s'agafa (llevat que es tingui la bandera Identificar).

El 1997, la versió 1.7d incloïa una nova característica: una llista de servidors inclosa en el joc. Abans, els jugadors havien d'establir el seu propi servidor, i tenir-ne coneixement, però aquesta nova característica (hostatjada al web oficial del BZFlag, encara avui) permetia a tothom a jugar partides a servidors que haguessin decidit ser públics.

Schoeneman va reescriure el BZFlag en C++. Des de la versió 1.7e Tim Riker manté el projecte.

Banderes[modifica]

En el mode d'observador es pot veure una batalla entre un tanc verd i un rogue. El rogue supera clarament el verd, té míssils guiats. Captura de pantalla de la versió 2.0 en baixa resolució.

El BZFlag té tres tipus de banderes: les d'equip, les dolentes i les superbanderes. Les banderes d'equip només s'utilitzen en el mode "capturar la bandera", i representen l'equip del color de la bandera. Les superbanderes poden estar tant en partides d'estil lliure (Free for all, FFA) com en el mode de "capturar la bandera", però són controlades pel servidor. El servidor tria la quantitat, els tipus, i on es col·loquen les superbanderes. Les superbanderes tant poden ser bones com dolentes, i afecten al tanc segons com siguin. Una bandera dolenta pot treure algun sentit al tanc, com la visió, la velocitat, etc., mentre que les superbanderes fan l'oposat i ajuden al tanc. Les bones superbanderes normalment són posseïdes pel tanc fins que aquest mor, o fins que el tanc es vulgui treure la bandera. Les banderes dolentes es treuen després de cert temps (normalment alguns segons), o quan el tanc mori (que és estrany). Les regles sobre les banderes dolentes són fixades pel servidor. Aquí sota hi ha una llista de banderes bones i dolentes, el seu codi, i la seva descripció:

El jugador tira un míssil guiat mentre la bandera verda està sent capturada (vegeu el radar). Es poden veure les restes d'un tanc que ha explotat.
Un tanc sota terra.
Un tret amb làser (vegeu el radar).
Un tanc dins d'un edifici.
Un tanc a la "dimensió fantasma".

Banderes bones[modifica]

Nom en anglès Nom en català Codi Descripció
Agility Agilitat A Proporciona una acceleració més ràpida i una velocitat màxima més alta, normalment pocs segons després de parar i tornar a accelerar.
Burrow Subterrani BU El tanc s'enterra, i no pot ser tocat per tirs normals, encara que pot ser aixafat. El tanc es mou més lent.
Cloaking Invisible CL El tanc es torna invisible a la pantalla dels altres jugadors; no pot ser tocat pel làser. És visible pel radar.
Cloaked Shot Tir invisible CS Els tirs que un jugador tira són invisibles a la pantalla, però visibles al radar. La llum que emet el tir també es pot veure per la pantalla. Aquesta bandera no és inclosa a la versió actual del joc, s'inclourà a la versió 3.0
Genocide Genocidi G Matant un sol jugador d'un equip es mata l'equip sencer (si en lloc de matar un jugador d'un altre equip es mata a si mateix o a un company d'equip els efectes són els mateixos).
Guided Missile Míssil Guiat GM Tira míssils que segueixen a un jugador que prèviament s'ha d'haver apuntat. No pot apuntar a jugadors amb la bandera "Invisibilitat".
High Speed Alta Velocitat V Augmenta la velocitat al màxim.
Identify Identificar ID Identifica la bandera més propera.
Invisible Bullet Bala Invisible IB Els trets són invisibles al radar.
Jumping Saltar J El tanc pot saltar (si el servidor no ho desautoritza especialment).
Laser Làser L Tira un làser amb una velocitat i límit infinit.
Low Gravity Poca Gravetat LG La gravetat disminueix i el tanc pot saltar més alt. Aquesta bandera no és inclosa a la versió actual del joc, s'inclourà a la versió 3.0.
Machine Gun Metralladora MG Les bales es carreguen més fàcilment, però la distància dels trets és limitada.
Masquerade Disfressa MQ En la pantalla de l'oponent, veu el jugador com un aliat.
Narrow Estret N El tanc és molt petit quan es veu frontalment, però pels costats la mida és la mateixa.
Oscillation Overthruster OO El tanc pot travessar els objectes. Mentre està dins d'un objecte, no pot tirar trets o anar enrere. El nom fa referència a la pel·lícula Les aventures de Buckaroo Banzai a través de la 8a dimensió.
Phantom Zone Zona Fantasma PZ Pots entrar a la "Dimensió fantasma" passant per un teletransportador, i tornar a la "dimensió normal" tornant-hi a passar. Quan un tanc està en la "dimensió fantasma", pot anar a través d'objectes, no pot ser tocat però tampoc pot disparar (tot i que pot ser tocat i pot disparar a altres tancs en la dimensió fantasma), però pot ser destruït per una "Zona destructiva" o una "Super-bala". No et pots treure la bandera quan estàs a la dimensió fantasma. L'herba esdevé lila a la dimensió fantasma. El nom fa referència als còmics de Superman.
Quick Turn Revolt Ràpid QT Gira més de pressa
Rapid Fire Tir Ràpid RF Els trets van més ràpid però tenen una distància limitada.
Ricochet Rebot R Permet que els trets rebotin amb els objectes (només en servidors en què no hi ha rebot).
Seer Visionari SE Pot veure els tancs invisibles (tant a la pantalla com al radar), els "disfressats" i les bales invisibles com si fossin normals.
Shield Escut SH El tanc pot ser tocat sense morir un cop, ja que després es treu la bandera.
Shockwave Ona destructiva SW El tanc treu una ona expansiva en forma de closca letal en lloc de bales normals. La mida de l'ona pot ser fixada pel servidor.
Super Bullet Super Bala SB Les bales poden travessar els objectes i poden matar tancs en la "dimensió fantasma".
Stealth Invisibiltat ST El tanc és invisible al radar; no pot ser apuntat per un míssil guiat, encara que pot ser tocat sense ser apuntat.
Steamroller Aixafador SR Pot matar altres tancs tocant-los.
Thief Lladre TH El tanc és petit i ràpid, i pot robar banderes dels altres tancs disparant-los. La distància és limitada i la bandera es treu un cop es roba una bandera.
Tiny Xic T El tanc és petit en longitud i amplada.
Useless Inútil US Res.
Wings Ales WG El tanc pot saltar un nombre determinat pel servidor de vegades a l'aire i pot conduir-hi.

Banderes dolentes[modifica]

  • Blindness (B)
  • Bouncy (BY)
  • Colorblindness (CB)
  • Forward Only (FO)
  • Jamming (JM)
  • Left Turn Only (LT)
  • Momentum (M)
  • No Jumping (NJ)
  • Obesity (O)
  • Right Turn Only (RT)
  • Reverse Only (RO)
  • Reverse Controls (RC)
  • Trigger-Happy (TR)
  • Wide-Angle (WA)

Banderes d'equip[modifica]

Banderes d'equip[6]
Bandera Abreviació
Bandera vermella
R*
Bandera blava
B*
Bandera verda
G*
Bandera lila
P*

Les banderes d'equip es creen pel servidor en el mode de capturar la bandera. Perquè hi hagi una bandera d'equip, hi ha d'haver com a mínim un jugador en aquell equip. Quan es captura la bandera, aquesta es retorna a la base de l'equip. Si la bandera es deixa en un "posició dolenta", es torna cap a un lloc segur. Les posicions dolentes són a dalt d'un edifici o a bases enemigues. Les banderes es poden deixar a una base d'equip només per un tercer jugador: per exemple, quan un jugador blau deixa la bandera vermella a la base verda.

Es captura una bandera quan un tanc deixa una bandera enemiga a la seva pròpia base o quan un tanc porta la seva bandera cap a una base enemiga, encara que no hi hagi ningú en aquell equip.

Els rogue són un equip que no té base pròpia, per tant no poden capturar banderes. El que sí que poden fer és moure d'un lloc a un altre una bandera d'equip, i sovint ho utilitzen per ajudar-ne a un.

Tres banderes d'equip.

Desenvolupament[modifica]

IRC[modifica]

Els desenvolupadors han creat un canal IRC a irc.freenode.net, sota el canal BZFlag.[7] Aquest fou creat per discussions generals del BZFlag però és usat per discussions de desenvolupament. Un altre canal oficial #bzchat, fou creat per converses menys serioses.

Referències[modifica]

  1. Llicència del BZFlag - GNU Lesser General Public License Arxivat 2008-09-26 a Wayback Machine.. (anglès)
  2. «Estat actual del BZFlag». Arxivat de l'original el 2008-09-08. [Consulta: 6 febrer 2021].
  3. Fòrum oficial del BZFlag. My.bzflag.org.
  4. «abril 2004 - BZFlag». Project of the Month. SourceForge, Inc., 2004. [Consulta: 3 setembre 2007].
  5. Wiki del BZFlag - Història del projecte.
  6. BZFlag Wiki, Flag List - Team Flags. (anglès). Accedit el 17 de gener del 2009.
  7. BZFlag on IRC

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: BZFlag

Mapes:

Història:

Banderes: