Baasisme

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióBaasisme
البعث
Syrian Baath Logo.svg Flag of the Ba'ath Party.svg
Dades bàsiques
Tipus entitat ideologia política
Ideologia antiamericanisme, Antisemitisme, antisionisme, dictadura, dictadura militar, feixisme, laïcisme, militarisme, nacionalisme, nacionalisme àrab, nacionalisme palestí, nasserisme, panarabisme, secularisme, socialisme, socialisme àrab, sistema unipartidista, strasserisme i autoritarisme
Història
Fundació 1947
Fundadors Michel Aflaq, Zaki al-Arsuzi Tradueix i Salah al-Din al-Bitar
Organització i govern
Seu central 
Presidència Baixar al-Àssad
Organització germana Partit Baas
Modifica les dades a Wikidata

El Baasisme és una ideologia política panarabista, que està basada en les idees del Partit Baas iraquià i sirià. La ideologia baasista es basa oficialment en les teories de Zaki al-Arsuzi (d'acord amb la facció pro-siriana del moviment baasista), Michel Aflaq i Salah al-Din al-Bitar.

Ideologia política[modifica]

La ideologia baasista és una barreja de socialisme, nacionalisme àrab i panarabisme. El baasisme és un generalment un moviment polític laic, i la seva inclinació política és notablement diferent de la ideologia fonamentalista que promouen els altres governs àrabs de la regió, ja que aquests règims són generalment favorables al fonamentalisme islàmic i són partidaris d'un govern teocràtic.

Història del baasisme[modifica]

Els orígens de baasisme van començar amb el pensament polític desenvolupat per Zaki al-Arsuzi i Michel Aflaq. Malgrat això, Aflaq, Bitar i Arsuzi mai van ser membres d'una mateixa organització, així i tot ells són considerats com els fundadors del baasisme. El més a prop que van arribar a ser membres de la mateixa organització va ser en 1939, quan els tres, al costat de Michel Quzman, Shakir al-As i Ilyas Qandalaft, van intentar establir un partit polític panarabista. En 1970, Hafez al-Àssad va esdevenir el secretari general del Partit Baas de Síria.[1][2]

Formació del baasisme[modifica]

Arsuzi va formar el Partit Baas Àrab en 1940, els seus punts de vista van influir a Michel Aflaq, qui en 1943, va fundar el Moviment Àrab Baas. Arsuzi inicialment no va cooperar amb el moviment d'Aflaq. Arsuzi desconfiava de les veritables intencions del Moviment Àrab Baas, doncs creia que aquesta organització formava part d'una gran conspiració mundial sionista imperialista, que tenia com a objectiu evitar la influència del panarabisme sobre les nacions àrabs, i així evitar la creació d'un moviment panarabista autèntic. En 1947, el Moviment Àrab Baas va celebrar el seu primer congrés, i aleshores va anomenar-se Partit Baas Àrab i Socialista.

Referències[modifica]

  1. Perthes, Volker. The Political Economy of Syria Under Asad. I.B. Tauris, 1997, p. 140. ISBN 1-86064-192-X. 
  2. Perthes, Volker. The Current digest of the Soviet Press. 26. American Association for the Advancement of Slavic Studies, 1974, p. 4–5.