Badr (nom)

De Viquipèdia
Infotaula de nomBadr
Tipusprenom masculí Modifica el valor a Wikidata
Llenguaàrab Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua originalBadr Modifica el valor a Wikidata
Cognom idènticBadr Modifica el valor a Wikidata
Pàgines que comencen per «Badr»
Persones amb aquest nom (Wikidata)

Badr és un nom masculí i femení àrab —en àrab بدر, Badr— que significa «lluna plena», però també «beutat».[1][2] Si bé Badr és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[3] també se'l pot trobar transcrit d'altres maneres.[4]

Combinat amb paraules com dinastia o religió, Badr-ad-Dawlaبدر الدولة, Badr ad-Dawla, «Beutat de la Dinastia»— o Badr-ad-Dinبدر الدين, Badr ad-Dīn, «Beutat de la Dinastia»— és un làqab o títol emprat per diversos governants musulmans. El làqab Badr-ad-Din ha esdevingut tant usual que també s'empra com a nom de pila masculí.

Aquest nom també el duen musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en transcripció anglesa de llengües índies: Badruddin; en malai, Badruddin.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen el nom Badr.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen el nom o el làqab Badr-ad-Din.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "بدر". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "بدر" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  4. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.