Bahadur Xah Kadr Khan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bahadur Shah Kadr Khan)
Infotaula de personaBahadur Xah Kadr Khan

Bahadur Xah Kadr Khan fou sobirà farúquida de Khandesh, fill de Raja Ali Khan Adil Xah IV al que va succeir quan aquest va morir el 5 de febrer de 1597.

Bahadur, disgustat per l'actitud de l'exèrcit mongol a la batalla de Sonpet va endurir les seves condicions. Inicialment va comunicar a l'emissari mogol Abu l-Fazl que no aniria a l'exèrcit mogol en persona. Una aliança matrimonial amb el comandant de les forces mogols a Berar fou transitòria. El gener de 1599 o del 1600 quan el príncep Daniyal, nou governador de Berar al lloc de Sultan Murad, va arribar a Burhanpur, li va refusar una entrevista. Akbar va enviar a Abu l-Fazl a convèncer a Bahadur de presentar excuses pel seu comportament anant a la mateixa cort sense cap èxit; Bahadur poc després es va traslladar a la fortalesa d'Asirgarh i es va preparar per a la guerra i de fet s'alineava amb els enemics d'Akbar, situació que aquest va ressentir molt i va planificar la caiguda de la dinastia.

L'abril del 1600 Akbar va anar personalment a Burhanpur i va ordenar al general Abdur Rahim Khan-i-Khanan assetjar Asirgarh tot i no disposar de material de setge el que deixa suposar que Akbar volia donar oportunitat a Bahadur de fer la submissió salvant la cara. Finalment Akbar va oferir a Bahadur la lliure possessió de Khandesh si Asirgarh es rendia; però quan el rei va ser fora els mogols el van fer presoner (10 de desembre de 1600); però la guarnició de Asirgarh dirigida pel general Yakut Khan resistia i Bahadur es negava a donar l'orde de capitular (i havia donat instruccions secretes de no obeir aquesta orde). Finalment Asirgarh es va rendir (17 o 27 de gener de 1601). Era costum a Khandesh empresonar a tots els membres mascles de la família reial (sota la guàrdia d'un habshi) per evitar disputes dinàstiques i Akbar va trobar a tots el prínceps Asirgarh i així els va fer presoners a tots d'un cop i foren enviats a l'exili. Abu l-Fazl fou nomenat governador de Khandesh (vers abril de 1600) que va quedar annexionat a l”imperi. Bahadur va morir a Agra el 1623/1624.

Bibliografia[modifica]

  • Abu l Fazl, Ain-i-Akbari, Vol. II, traducció de H.S. Jarrett, revisió de J.N. Sarkar, editat per The Asiatic Society, Calcutta, 1949, reimprès 1993.
  • H. Beveridge, The Akbarnama of Abu'l Fazl, Vol. III, editat per The Asiatic Society, Calcutta, 1939, reimprès 2000
  • Radhey Shyam, The Kingdom of Khandesh, editat per Idarah-i-Adabiyat-i-Delli, Delhi, 1981