Balast

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
No s'ha de confondre amb «balast (electricitat)».
Balast dipositat a les vies

El balast és la pedra utilitzada en la construcció de vies fèrries. Les pedres es disposen sota, entremig i al voltant de les travesses.[1]

Prové de l'anglès ballast, llast, en referència al material que s'utilitzava amb aquesta finalitat als vaixells.

Un bon balast ha d'ésser fort, estable, amb capacitat de drenatge, fàcil de netejar i manipular, resistent a la deformació, fàcil d'aconseguir i sobretot econòmic. Els primers constructors de ferrocarrils no li donaven massa importància i usaven qualsevol material al seu abast com ara cendres, talc, terra o restes de les calderes de les locomotores. De vegades també s'utilitza les escòries provinents de les foneries. Pel que fa a la forma, es prefereixen roques angulades, ja que s'acoblen millors entre elles reduint les vibracions. Els materials tous com l'argila no són apropiats, ja que tendeixen a degradar-se sota càrrega si estan humits, causant deterioració de la línia; el granit, encara que una mica car, és un dels millors materials per aquesta aplicació. Actualment es fan servir les roques de la zona on es construeix el ferrocarril com la quarsita.

Balast procedent de la pedrera Batoví, Tacuarembó, Uruguai.

La principal funció és donar estabilitat a la via fent que no es deforme durant la construcció ni durant la circulació dels trens. A més a més també fa disminuir les pressions transmeses al terreny i actua com drenatge de l'aigua de pluja. Una altra funció és evitar el creixement de vegetació que puga malmetre la infraestructura.

Es fabrica a partir de roques sanes i el producte ha de complir unes característiques determinades de granulometria. Les porcions han de ser d'entre 28 i 50 mm de diàmetre. Si foren més grans no s'acoblarien bé entre elles i s'hi reduiria l'estabilitat. Si foren més menudes, disminuiria la capacitat d'evacuació d'aigua.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «balast». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Balast Modifica l'enllaç a Wikidata