Ball de Bastons de Solsona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula gegantBall de Bastons de Solsona
Any1680
PoblacióSolsona
Constructor-
DetallsTé diversos balls

El Ball de Bastons de Solsona data de 1680, de quan va venir del poble de Sanaüja, i al 1702, està documentat que els mateixos bastoners de Sanaüja van ensenyar als solsonins.[1] L'estranya funció que adopten els dansaires d'aquest ball a la ciutat és la de ser patges i acompanyants de la imatge de la Mare de Déu del Claustre en els recorreguts processionals, un rol que només s'observa en un altre municipi català, Cardona. De fet, a tot Europa, només tenim constància que un element folklòric sigui el patge de la Verge a aquests dos municipis de Catalunya i a la ciutat italiana de Mistretta.

El Ball de Bastons de Solsona està format per infants, cosa puntual a Catalunya, i fins a l'any 1998 només era integrat per nois. Però com que la festa necessita adaptar-se progressivament a la societat actual, era lògic i just que les noies també hi fossin incorporades.[1]

És un dels elements que més constància ha tingut al llarg de la seva història i ha pogut mantenir les seves característiques i els seus vestits fidels als originals. Igualment, les seves coreografies s'han mantingut invariables. La dansa és molt completa i consta de quatre parts, cada una d'elles amb música i coreografia pròpies.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «El ball de bastons». Patrimoni festiu. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 14 gener 2021].

Enllaços externs[modifica]

Plantilla:Infotaula bestiariSolsona