Ballyfermot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaBallyfermot
Imatge

Localització
Map
 53° 21′ N, 6° 22′ O / 53.35°N,6.37°O / 53.35; -6.37
EstatIrlanda
ProvínciaLeinster
Entitat territorial administrativa desaparegudacomtat de Dublín
CiutatDublín Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Ballyfermot (en gaèlic irlandès Baile Formaid[1] i a vegades Baile Thormaid[2] que vol dir "alqueria de Formaid" de l'irlandès mitjà baile i del nòrdic antic Þormundr)[3] és un barri del sud-est de Dublín, al comtat de Dublín Sud, a la província de Leinster. Es troba aproximadament a 7 kilòmetres del centre de la ciutat i just al sud de Phoenix Park.[4] És fronterer amb Chapelizod (famós per creure's el lloc on va viure la bella Isolda d'Irlanda) al nord i al sud amb Walkinstown. Compta amb àmplies zones verdes, moltes d'elles barrades a fi de poder deixar cavalls descansant després d'una cavalcada. El carrer Le Fanu deu el seu nom a l'escriptor d'històries de fantasmes del segle IX Sheridan Le Fanu. El carrer més conegut és Kylemore Road en la qual es troben grans companyies i agències industrials. Altres suburbis confrontants són Inchicore, Palmerstown, Clondalkin, Neilstown i Bluebell.

Història[modifica]

El llogaret va rebre el seu nom del terratinent Dermot Mac Giolla Mocholmog, qui va viure aquí al voltant del primer mil·lenni. Els Mac Giolla Mocholmog van ser un clan antic que va governar el regne d'Ui Dunchada. Van cobrir la majoria de la baronia medieval de Newcastle. Es van estendre a través del sud-oest de Dublín des del riu Liffey fins al nord-oest de Wicklow. Tenien molta influència en activitat comercial dins i al voltant de la ciutat de Dublín.

En el segle xii, va viure l'expansió Cambro-Normanda de l'est des de Pembroke al sud de Gal·les fins a Leinster. Els cavallers van arribar puntualment en 1169 com a aliats de Dermot MacMurrough i es van dirigir cap a la província de Meath capturant la ciutat danesa de Dublín.

Els cavallers Cambro-normands van obtenir possessions a Ballyfermot a través de concessions feudals i l'exogàmia. Alguns noms familiars associats a la zona est de Dublín d'aquests temps són: O'Cathasaidhe, Fitzwilliam, Le Gros (Large), O'Dualainghe, Tyrell, O'Hennessy, O'Morchain, Dillon, O'Kelly, De Barneval (Barnewall), i Newcomyn (Comyn).

El castell de Ballyfermot el va construir Wolfram De Barneval en el segle XIV com a fortalesa contra els formidables O'Byrnes i O'Tooles, parents de Mac Giolla Mocholmog, i per aquesta època s'havien casat amb normands i se'ls anomenava FitzDermot. Les famílies irlandeses gaèliques s'havien incomodat des dels seus territoris aborígens dels voltants de Naas i van ser conduïdes cap als pujols wooded. Al contrari dels seus parents FitzDermot, no es van integrar amb els normands irlandesos. Sovint envaïen, arrasaven i cremaven cabanyes locals des dels seus inaccessibles campaments de les pujols.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ballyfermot
  1. «Baile Formaid». Placenames Database of Ireland.
  2. Hickey, Raymond. Dublin English: Evolution And Change. John Benjamins Publishing, 2005, p. 147. ISBN 9789027248954. 
  3. Oftedal, Magne. Proceedings of the Seventh Viking Congress. Dublin 15-21 August 1973. Royal Irish Academy, 1976, p. 125–133. 
  4. Dublin City Council. «Ballyfermot» (en anglès), 2010. Arxivat de l'original el 2010-04-09. [Consulta: 14 juliol 2013].