Balıkesir

Plantilla:Infotaula geografia políticaBalıkesir
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 39° 39′ 04″ N, 27° 53′ 03″ E / 39.6511°N,27.8842°E / 39.6511; 27.8842
EstatTurquia
ProvínciesProvíncia de Balıkesir Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població1.250.610 (2021) Modifica el valor a Wikidata (860,12 hab./km²)
Geografia
Superfície1.454 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud70 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal10000 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webbalikesir.bel.tr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: balikesirbld Twitter (X): balikesirbld Instagram: balikesirbld Modifica el valor a Wikidata

Balıkesir (o Balikesri) (antigament en grec: Αχυράους; en llatí: Achiraum; i també Achyraus, Anchiraois, Ancyre,Anchirao) és una ciutat de la regió de la Màrmara, a Turquia, i capital de la província homònima, amb una població de 215.436 habitants.

Economia[modifica]

La seva economia està basada en l'olivera i productes derivats. També produeix llegums, cereals i fruites. La seva població el 1945 era només de 34.000 habitants.

Turisme i llocs d'interès[modifica]

El lloc és molt apropiat pel turisme (especialment interior) per la bellesa dels eu paisatge i la proximitat del mont Ida (Kaz Dagi) i les ruïnes romanes de Hadrianutherae, fundada per l'emperador Hadrià. Altres llocs d'interès són Kuş Cenneti (parc nacional i reserva d'ocells), Erdek, Bandirma, les badies d'Edremit i Ayvalik, les platges de la costa, Şeytan Sofrası (Taula del Dimoni), les illes del mar de Màrmara, l'illa Alibey (Cunda), els museus a l'aire lliure d'Erdek i Gönen, les ruïnes de Kyzikus, la mesquita de Balikesir (mesquita Yıldırım o Eski Cami), la mesquita de Zaganos Pasha, la mesquita amb rellotge d'Ayvalik, i la mesquita Alibey (Çınarlı Cami).

Història[modifica]

Hadrianutherae fou una ciutat de Mísia a la via entre Ergastèria i Miletòpolis, construïda per l'emperador Hadrià per commemorar un èxit de cacera que havia tingut a la rodalia. Va arribar a ser seu d'un bisbe. Existeixen monedes de la ciutat des Hadrià en endavant, i en alguna s'esmenta al senat de la ciutat

En el període romà d'Orient fou coneguda com a Palaeokastron. Fou part de l'emirat de Karasi a partir del 1300. La va visitar Ibn Battuta el 1330. A partir del 1335 els otomans van anar annexionant l'emirat de Karasi i amb aquest la ciutat de Balikesri. Fou un sandjak de l'eyalat d'Anadolu però sota Mahmud II fou incorporada al vilayat de Khudavendjar

Personatges il·lustres[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Balıkesir