Ban Zhao

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBan Zhao

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement45 dC Modifica el valor a Wikidata
Han Oriental Modifica el valor a Wikidata
Mort116 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Dinastia Han (Imperi Xinès) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriadora, poetessa, erudita, bibliotecària, política, filòsofa, escriptora, instructora Modifica el valor a Wikidata
AlumnesEmpress Deng Sui (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeCao Shishu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareBan Biao Modifica el valor a Wikidata
GermansBan Gu i Ban Chao Modifica el valor a Wikidata

Ban Zhao (Zhao Ban, xinès tradicional: 班昭, xinès simplificat: 班昭, pinyin: Bān Zhāo; wade-giles: Pan Chao), nom estilitzat xinès Huiji (o Huiban) (xinès tradicional: 惠姫, xinès simplificat: 惠姫, pinyin: Huìjī; wade-giles: Hui-chi, literalment 'que combina la bellesa i el talent'), també coneguda amb el nom de Cao Dagu (o Cao Dajia) (xinès tradicional: 曹大家, xinès simplificat: 曹大家, pinyin: Cáo Dàgū; wade-giles: Ts'ao Ta-gu, literalment 'gran mestra Cao') (Fufeng, 45 o 48 – 116 o 117 dC) va ser una historiadora i poeta xinesa.

Biografia[modifica]

Fonts[modifica]

Una pàgina del Llibre del Han tardà, de Fan Ye, en una edició de la meitat del segle xii. Aquest text, escrit durant la primera meitat del segle v, conté la més antiga biografia de Ban Zhao que ha sobreviscut

Es pot dibuixar una història relativament precisa de la família Ban en un interval d'almenys set segles, des de la dinastia Zhou de l'est a la dels Han posteriors. Les fonts més antigues existents demostren que en són fonamentalment dues: el Llibre dels Han anteriors[1] i el Llibre del Han tardà,[2] de Fan Ye.

Vida[modifica]

Es va casar amb el resident local Cao Shishu a l'edat de catorze anys, i va ser anomenada en la cort la venerable dama Cao (曹大家). Era filla del famós historiador Ban Biao i germana menor del general militar Ban Chao i l'historiador Ban Gu, autor de la història del Han oriental, un llibre conegut en l'actualitat com el Llibre de Han.[3] Ella va completar el seu llibre mentre era empresonada, i fou ajusticiada l'any 92 dC per la seva associació amb la família de l'emperadriu Dou. Es va dir que les seves obres podrien haver omplert vuit volums.

Ban Zhao va escriure Lliçons per a dones. Aquest llibre, en general, aconsella a les dones de ser submises i acceptar que els seus marits puguin tenir concubines, mentre que com a esposes han de seguir sent fidels, encara que el llibre indica que les dones han d'estar tan ben educades com ella mateixa [Ban Zhao] per així poder servir millor als seus marits. Una teoria de revisionistes moderns diu que el llibre és una guia per a ensenyar a les dones a evitar els escàndols en la joventut i així poder sobreviure el temps suficient per a convertir-se en un poderosa vídua de noble. També va escriure poesia i assaig, i va esdevenir la més famosa erudita femenina de la Xina.[4]

Referències[modifica]

  1. En particular, el capítol 97 conté una breu biografia de Ban Jieyu mentre que el capítol 100 té una introducció general de la família Ban.
  2. Els capítols 40 i 47 recullen les biografies de Ban Biao, Ban Gu, Ban Chao i Ban Zhao, mentre que el 88 conté una nota sobre les relacions entre l'imperi xinès i les poblacions veïnes, amb algunes referències a Ban Chao.
  3. Ferrer Valero, Sandra. Pioneras del feminismo : una historia de las primeras luchadoras (en castellà). Primera edición. Barcelona: Principal de los Libros, 2020, p. 37. ISBN 978-84-18216-03-9. 
  4. Perkins (2000), p. 25.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ban Zhao