Banc (empresa)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Banca)

Un banc o una banca és una entitat financera de crèdit que utilitza els fons dipositats per empreses i particulars per tal de prestar-los a altres empreses i particulars,[1] a canvi d'un percentatge de benefici. El sistema bancari és un complex dispositiu que ha de distribuir els recursos capitalitzats entre aquells amb necessitat de capital.[2][3]

En alguns moments històrics han arribat a crear moneda,[2] funció que avui dia només tenen els bancs centrals.[4]

Tipologies[modifica]

Hi ha diferents classes de bancs segons l'origen del capital o segons el tipus d'operacions que desenvolupen:

Segons l'origen del capital[modifica]

 • Bancs públics: El capital és aportat per l'estat.
 • Bancs privats: El capital és aportat per accionistes particulars.
 • Bancs mixts: El capital es forma amb aportaments privats i oficials.

Segons el tipus d'operació[modifica]

 • Bancs corrents: són els més comuns amb els quals opera la gent. Les seves operacions habituals inclouen dipòsits en compte corrent, caixa d'estalvis, préstecs, custòdia de títols i valors, lloguers de caixes de seguretat, finançament, etc.
 • Bancs especialitzats: Tenen una finalitat creditícia específica.
 • Bancs centrals: Són les cases bancàries de categoria superior que autoritzen el funcionament d'entitats de crèdits, les revisen i les controlen.
 • Bancs de segon pis: Són aquells que canalitzen els recursos financers al mercat a través d'altres institucions financeres que actuen com intermediaris. S'utilitzen fonamentalment per canalitzar recursos cap a sectors productius.

Segons la categorització clàssica[modifica]

Tradicionalment la historiografia ha identificat quatre tipus bàsics de bancs que han operat durant l'edat contemporània,[2] i que han estat tan públics com, sobretot, privats:

 • Bancs d'emissió: entitats que podien imprimir bitllets, és a dir que creaven paper moneda com a nova eina de pagament.
 • Bancs comercials: entitats que concedien préstecs a curt termini i descomptes, amb l'objectiu de facilitar la compra de productes determinats.
 • Bancs industrials: entitats que concedien préstecs a llarg termini basant-se en una hipoteca, sovint amb l'objectiu que el capital prestat s'invertís en la creació d'alguna gran empresa.
 • Bancs de serveis: entitats que oferien serveis de simple intermediació, és a dir sense la imposició d'un crèdit o deute. Entre aquests serveis hi comptem la gestió de valors, la compravenda de lletres, etc.

Història de la banca[modifica]

La banca actual té els seus orígens en les diverses iniciatives financeres de l'edat medieval, com ara la taula de canvis, i altres precedents més antics.[2] Des de llavors, el seu desenvolupament ha estat un element fonamental de la història econòmica de les societats capitalistes actuals, ja que en general els bancs han dinamitzat el mercat de capitals permetent la distribució dels fons dels estalviadors entre els projectes dels emprenedors amb necessitat de recursos.[2]

El primer caixer automàtic es va posar en marxa al Regne Unit el 1967[5]

Història de la banca catalana[modifica]

En el cas de Catalunya, la presència d'activitat bancària és molt antiga. Sempre hi ha hagut particulars que s'han dedicat a les funcions bàsiques, com ara cedir crèdits de capital, o com la compravenda de lletres.[2] Però és durant l'edat contemporània en què hi ha hagut el floriment més important. De totes maneres, cal tenir present que el paper dels bancs en el procés d'industrialització catalana fou poc important, ja que les noves empreses van optar majoritàriament per altres mitjans de finançament no bancaris.[2] Aquesta manca d'un sector bancari potent és un element clau que ha entorpit el creixement econòmic contemporani causant repetides mancances de massa monetària i una endèmica mancança d'entitats que aglutinessin el capital circulant per finançar noves empreses.[2]

Llista de bancs als Països Catalans[modifica]

L'any 2010 hi havia un total de set bancs amb seu social als Països Catalans:

Posició Banc Seu social Actius (en milers d'euros)
1 Andbank Escaldes-Engordany
2 Banc de València València
3 MoraBanc i Mora Banc Grup Andorra la Vella
4 Banc Sabadell i Banc Sabadell d'Andorra Alacant
5 Banca March Palma
6 Banca Privada d'Andorra Escaldes-Engordany
7 Bankpime Barcelona
8 CaixaBank València
9 Crèdit Andorrà Andorra la Vella

Referències[modifica]

 1. «Cómo trabajar en un banco». [Consulta: 16 octubre 2020].
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Mestre i Campi, Jesús (director). Diccionari d'Història de Catalunya. Edicions 62, 1998, p. 91, entrada: "banca". ISBN 84-297-3521-6. 
 3. Calvet, Caterina. Manual bàsic de Banca. Sabadell: Edicions Comercials, 1999 [Consulta: 25 agost 2013]. 
 4. «banc | enciclopèdia.cat». [Consulta: 18 novembre 2018].
 5. Avui, 3 de maig de 2008, pàgina 20

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Banc