Bandera de la província de Frísia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bandera de Frísia)
Infotaula de banderaBandera de la província de Frísia
Detalls
Tipusbandera d'una subdivisió de país Modifica el valor a Wikidata
Proporcions9:13, de facto 2:3
Subjectes representatspompeblêd (en) Tradueix i banda Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perProvíncia de Frísia Modifica el valor a Wikidata
Adoptat1957 Modifica el valor a Wikidata
Colorsblau, blanc i roig Modifica el valor a Wikidata

La bandera de la província de Frísia és la bandera oficial de la província neerlandesa de Frísia, un dels diversos territoris que componen la nació històrica de Frísia (en frisó occidental: Fryslân, en frisó septentrional: Fraschlönj, en frisó oriental: Fräislound).

La bandera consta de quatre bandes (diagonals) blaves i tres blanques; a les bandes blanques hi ha un total de set pompeblêden[1] vermells (terme utilitzat per a la fulla del nenúfar groc utilitzada com a càrrega en heràldica). Segons les instruccions oficials "no han de tenir forma de cor". La bandera fou reconeguda l'any 1897 per l'Executiu Provincial. El 1927 va ser utilitzada oficialment per primer cop pel govern provincial, però no va ser fins al 1957 en que l'adoptà i presentà a la reina per a la seva confirmació.[2]

Les samarretes del club de futbol SC Heerenveen i de la banda Blauhúster Dakkapel estan modelades a partir d'aquesta bandera.

Simbolisme[modifica]

Els set pompeblêden[a] vermells (o seeblatt, mot alemany utilitzat internacionalment per anomenar-los) són una referència als "països del mar" frisons a l'Edat Mitjana: regions independents al llarg de la costa des d'Alkmaar fins al riu Weser que es van aliar contra els vikings. No hi ha constància que hi haguessin set caps diferents, però el nombre set probablement té la connotació de "moltes". Tanmateix, segons algunes fonts, hi havia set territoris frisons: Frísia Occidental, Westergoa, Eastergoa, Hunsingo, Fivelingo, Emsingo i Jeverland.[3]

Els pompeblêden s'utilitzen també en d'altres banderes, com és la d'Ommelanden, a la província veïna de Groningen, una zona històricament frisona. En el projecte de bandera panfrisona proposat per l'organització activista Groep fan Auwerk que advoca per una Frísia independent; o la del Consell Interfrisó.

Colors[modifica]

Els diferents codis de color són els següents:[4]

Model de color Blau Blanc Vermell
Pantone 2145C Blanc Warm Red C
RGB 1, 85, 165 255, 255, 255 238, 62, 52
CMYK 99-49-0-35 0-0-0-0 0-74-78-7
HTML #0155A5 #FFFFFF #EE3E34

Referències[modifica]

  1. «Seeblatt» (en anglès). Mistholme. [Consulta: 28 octubre 2022].
  2. «Friese vlag» (en neerlandès). Provincie Fryslân. [Consulta: 28 octubre 2022].
  3. «Het mysterie van het Friese pompeblêd» (en neerlandès). Friesland Post, març 2016. Arxivat de l'original el 27 d’octubre 2016 [Consulta: 28 octubre 2022].
  4. «Frisian-Freedom Flag Color Codes» (en anglès). FlagColorCodes. [Consulta: 28 octubre 2022].

Notes[modifica]

  1. El mot «pompeblêd», manllevat del frisó i que ha perdut l'ús, designa la fulla d'aquesta planta herbàcia aquàtica endèmica dels aiguamolls del nord d'Europa.