Bandera de les illes Fèroe

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
bandera oficial de les Illes Fèroe

La bandera de les Illes Fèroe, també coneguda com a Merkið que significa "la bandera", consisteix d'una creu nòrdica de color vermell perfilada en blau sobre un drap de color blanc. Les proporcions de la creu nòrdica de la bandera són de 6-1-2-1-6 parts en l'ample de la bandera i de 6-1-2-1-12 parts en el llarg de la bandera.

Història[modifica | modifica el codi]

La bandera original s'exhibeix a l'Església de Fámjin.

La Merkið va ser dissenyada per uns estudiants feroesos a Copenhaguen i més tard duta a les illes Fèroe, on va ser hissada el 22 de juny de 1919. Després d'una dècada, el seu ús es va popularitzar, però continuà sent extraoficial. En abril de 1940, les tropes alemanyes del Tercer Reich van envair Dinamarca, i l'exèrcit britànic va prendre el control de les illes. Per a distingir els vaixells feroesos dels vaixells de la Dinamarca ocupada, el 25 d'abril de 1940, les autoritats britàniques van aprovar la bandera com ensenya de les Illes Feroes. Amb l'accés de les illes a l'autogovern, el 23 de març de 1948, es reconeix oficialment a la Merkið com la bandera nacional de les Illes Fèroe, i es declara el 25 d'abril com Dia de la Bandera.

Simbolisme[modifica | modifica el codi]

El color blanc predominant en la bandera representa la puresa del cel i l'escuma de les ones al trencar contra les costa de les illes. Els colors vermell i blau els trobem en els vestits tradicionals dels feroesos, així com en les banderes de Noruega i Islàndia.