Barbodes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBarbodes Modifica el valor a Wikidata

Barbodes carnaticus
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseActinopteri
OrdreCypriniformes
FamíliaCyprinidae
GènereBarbodes Modifica el valor a Wikidata
Bleeker, 1859

Barbodes és un gènere de peixos de la família dels ciprínids i de l'ordre dels cipriniformes.[1]

Les espècies de Barbodes tenen una longitud de 18 a 60 cm. Són de la forma típica de carpa amb esquena més o menys alta i tenen dos parells de barbes més o menys fortes a la mandíbula superior. L'últim feix de l'aleta dorsal no és brancut i té un perfil serrat a la vora posterior. Els llavis són llisos i prims. Tenen artròpodes rostrals i maxil·lars, falten barbes rostrals a B. aurotaeniatus). La línia lateral pot estar o no completa. En una fila longitudinal mitjana es compten de 22 a 32 escales, rares vegades n'hi ha més.

Hi ha ½4/1/4½ escates entre la base de l'aleta dorsal i la línia mitjana de l'abdomen. El peduncle caudal està envoltat de dotze fileres d'escates. Al primer arc branquial compta entre 12 i 15 rastrejos de brànquies.

Es poden distingir d'altres espècies dels barbs del sud-est asiàtic principalment pel color. Els menors tenen de 3 a 5 taques a la línia mitjana, inclosa una a la base de l'aleta caudal i una a l'inici de l'aleta dorsal. En créixer, el nombre de taques pot augmentar o fins que en certes espècies formen una àmplia banda longitudinal.

Taxonomia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bleeker, Pieter «Negende bijdrage tot de kennis der vischfauna van Banka» (en neerlandès). Natuurkundig Tijdschrift Nederlands Indië, v. 18, 1859, pàg. 359-378.
  2. Cuvier, G. & Valenciennes, A. 1842. Histoire naturelle des poissons. Tome seizième. Livre dix-huitième. Les Cyprinoïdes. Historie naturelle des poissons. v. 16: i-xx + 1-472, Pls. 456-487.
  3. Bleeker, P. 1860. De visschen van den Indischen Archipel, Beschreven en Toegelicht. Deel II. Also:Ichthyologiae Archipelagi Indici Prodromus, Auct., Volum II. Cyprini. Ordo Cyprini. Karpers. Acta Societatis Regiae Scientiarum Indo-Neêrlandicae v. 7 (N. S., v. 2): 1-492 + i-xiii.