Barcelona Sporting Club

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Barcelona S.C.)
Infotaula d'organitzacióBarcelona Sporting Club
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Sobrenom"Toreros", "Canarios", "El Ídolo del Astillero"
Tipusclub de futbol Modifica el valor a Wikidata
Creació1r maig 1925
Activitat
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Lligacampionat equatorià de futbol Modifica el valor a Wikidata
Instal·lació esportiva del clubEstadi Monumental Isidro Romero CarboGuayaquil . 57.267  Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaCarlos Alfaro Moreno Modifica el valor a Wikidata
Entrenador principalFabián Bustos Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Altres
Color          Or i Grana
Equipament esportiu

Lloc webbarcelonasc.com.ec Modifica el valor a Wikidata
Facebook: BarcelonaScweb Twitter (X): BarcelonaSCweb Instagram: barcelonasc Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Barcelona Sporting Club, majorment conegut com a Barcelona, és un club esportiu equatorià originari de la ciutat de Guayaquil, fundat l'1 de maig de 1925.

Història[modifica]

Planter de Barcelona Sporting Club a 1927

El club va ser fundat l'1 de maig de 1925 a la ciutat de Guayaquil. La seva creació sorgeix de l'entusiasme d'un grup de joves del barri de l'Astillero que, a casa del català Eutimi Pérez, van decidir formar un club esportiu, amb Carlos García Ríos, il·lustre equatorià, com a primer President i el català Onofre Castells com a primer President Honorari. Va ser justament en agraïment al suport brindat per la comunitat catalana a Guayaquil i com a homenatge a la ciutat d'Eutimi Pérez i Onofre Castells, que se'l va anomenar «Barcelona». El primer partit el celebrà el 15 de juny de 1925 contra el C. S. Ayacucho (resultat: 1-0).

A principis de la seva vida institucional, el club vestia samarreta negra, en la qual es lluïa el primer escut de la institució, pantalons blancs i mitges negres. A partir de 1927, l'equip va canviar els colors principals del seu uniforme i va començar a utilitzar una samarreta de color groc amb ratlles verticals de color vermell, dissenyada pel català Alberto March en honor de la senyera catalana; des de llavors aquests han estat els colors representatius del Barcelona. El seu estadi actual és el Monumental del Salado, després rebatejat com a Monumental Isidro Romero Carbo, en honor del principal artífex de la seva construcció, realitzada entre 1986 i 1994.

En els darrers anys la presidència del club ha estat profundament influïda per problemes polítics, i dominada per membres del partit socialcristià (n'és president vitalici Jaime Nebot, actual alcalde de Guayaquil, i també en fou president el posteriorment president de la República Abdalá Bucaram).

Palmarès[modifica]

Basquetbol[modifica]

  • Liga Nacional de Básquet (1): 2008[2]
  • Liga Provincial de Básquet (1): 2008

Beisbol[modifica]

Voleibol[modifica]

  • Liga Provincial de Voleibol (8): 2002.

Bolos[modifica]

  • Campeón nacional de bolos (1): 2003

Waterpolo[modifica]

  • Campeón de la 3 copa ANAVI (1): 2008
  • Campeón del torneo internacional de waterpolo (1): 2009

Regatas[modifica]

  • Campeón de la Regata de Balzar (1): 2008

Estadis[modifica]

Vista de l'estadi Monumental

L'Estadi Monumental Isidro Romero Carbo, pertanyent al club, és el més gran escenari esportiu de Equador amb una capacitat de 57.267 persones per reglament. Està situat en el sector de Bellavista de la ciutat de Guayaquil, a l'Avinguda Barcelona Sporting Club, al costat d'altres instal·lacions del club, com la pista alterna d'entrenament, la seu de la directiva, entre d'altres.

Evolució de l'uniforme[modifica]

A principis de la seva vida institucional al club vestia samarreta negra, en la qual es lluïa el primer escut de la institució, pantalonet blanc i mitges negres. A partir d'1926, l'equip va canviar els colors principals del seu uniforme i va començar a utilitzar una samarreta de color groc amb ratlles verticals de color vermell, la qual va ser dissenyada pel català Alberto March i va triar aquests colors en honor de la senyera catalana, des de llavors aquests han estat els colors representatius del Barcelona

Al llarg de la seva història l'uniforme del Barcelona ha tingut pocs canvis, hi ha tres etapes per les quals ha passat l'uniforme, de 1925 fins a 1926 l'uniforme estava compost de samarreta negra, coll i pantalonera blanca; de 1926 fins a 1946 es van usar els uniformes semblants als del Barcelona català, i a partir d'1946 es fa servir la tradicional samarreta groga amb vius vermells fins a l'actualitat.

1925
1926 - 1941
1942 - 1945
1946-present

Jugadors destacats[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Ecuador - List of Champions». rsssf.com. [Consulta: 16 desembre 2017].
  2. eluniverso.com.. «Barcelona, campeón nacional de básquet - SEP. 13, 2008 - Deportes - Historicos - EL UNIVERSO». [Consulta: 23 desembre 2017].
  3. eluniverso.com.. «Barcelona ganó final de béisbol mayor a Oriente - FEB. 28, 2005 - Deportes - Historicos - EL UNIVERSO». [Consulta: 23 desembre 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barcelona Sporting Club