Barraca de cala Estreta

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Barraca de cala Estreta
Imatge
Dades
TipusCabana Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud4 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPalamós (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióA l'oest de cala Estreta Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 51′ 56″ N, 3° 10′ 22″ E / 41.86543°N,3.1728°E / 41.86543; 3.1728
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC7186 Modifica el valor a Wikidata

La barraca de cala Estreta és una barraca de pescadors situada a la cala Estreta, al municipi de Palamós (Baix Empordà), inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Estatge rectangular encastat al desnivell del terreny. La façana té una gran obertura que actualment no conserva la porta. A diferència de la majoria d'aquest tipus de construccions, no té cap més obertura. Les parets són de pedra i la coberta és feta en volta de canó de rajoles. A l'esquerra, al costat de la façana, s'aixeca la xemeneia.[1] Té una longitud de 5,37 metres i una alçària de 3,59 metres.[2]

Història[modifica]

Va ser construïda a finals del segle xix pels pescadors de Calella de Palafrugell. La seva funció inicial era la de refugi quan s'aixecava vent del nord i no podien tornar al poble,[2] així com per guardar la barca i els atuells de pesca, alhora que, ocasionalment, feia d'habitació. Els tapers de Palamós la utilitzaven els diumenges quan anaven a pescar en colla per fer-hi el dinar. Actualment manté aquesta funció, ja que tot sovint la gent que passa el dia a la platja la utilitzava per a cuinar-hi.[1] Va ser restaurada per l'Ajuntament de Palamós l'any 2010.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barraca de cala Estreta
  1. 1,0 1,1 «Barraca de cala Estreta». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r setembre 2015].
  2. 2,0 2,1 2,2 Turró i Anguila, Jordi. Les barraques de pescadors a la Costa Brava. Palafrugell: Fundació Ernest Morató, 2013, p. 123. ISBN 9788461628346.