Barri de les Corts

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Església de Santa Maria del Remei, a la Plaça de la Concòrdia del barri de les Corts

Les Corts és un barri del districte de les Corts de la ciutat de Barcelona. És la zona més central del districte i fou el nucli principal de l'antic municipi de les Corts (agregat a Barcelona el 1897), al que donava nom i que més o menys correspon al que avui és l'actual districte. La història del municipi de les Corts, documentada, es mostra al segle XIII en document que parla de les antigues franqueses dels seus habitants.

El barri combina edificacions de les primeres urbanitzacions del segle XVIII i XIX, juntament amb d'altres de nova construcció. Durant la dècada dels anys setanta del segle XIX es van obrir els principals carrers i la plaça del Carme, situada a l'eix central d'aquesta popular barriada. A finals de segle s'hi van instal·lar diverses indústries, com la fàbrica Castells i la seva colònia obrera, actualment en procés de remodelació.

El sector de Can Novell comprèn els terrenys que va ocupar l'antic camp del FC Barcelona entre els anys 20 i 60 del segle XX i que ara es troben al barri de la Maternitat i Sant Ramon. Als terrenys de l'antic mas de Can Batllori, sobre l'avinguda de la Diagonal, es van trobar restes neolítiques i ibèriques, així com una vil·la i una necròpoli romana.

Sectors[modifica | modifica el codi]

Camp de la Creu[modifica | modifica el codi]

El carrer de Loreto, al barri del Camp de la Creu

Els límits d'aquest veïnat són l'avinguda de Josep Tarradellas, el carrer de Berlín, el carrer de Numància, la travessera de les Corts, el carrer d'Entença, l'avinguda Diagonal i l'avinguda de Sarrià. El barri del Camp de la Creu correspon a l'antiga partida medieval de Magòria i fa referència a la creu de terme que hi havia en aquest indret (la Creu de Magòria). Durant la dècada dels anys setanta del segle XIX es van obrir els principals carrers (carrer de Morales) i la plaça del Carme (anomenada primer de la Llibertat). A finals de segle va adquirir un aspecte industrial amb la instal·lació de la fàbrica Castells i altres indústries i, més endavant, amb la construcció de les casetes obreres de la Colònia Castells (avui amenaçades per un Pla d'Ordenació Urbanística).

Camp Vell[modifica | modifica el codi]

Els límits d'aquest veïnat són el carrer de Joan Güell, la travessera de les Corts, el carrer de Numància i l'avinguda de Madrid, que limita amb el districte de Sants-Montjuïc. El nom d'aquest barri ve donat perquè en aquestes terres és on es va edificar l'antic camp del Futbol Club Barcelona, conegut llavors com el Camp de les Corts.

Can Batllori[modifica | modifica el codi]

Els límits d'aquest veïnat són l'avinguda Diagonal, l'avinguda de Sarrià, el carrer de Jiménez i Iglesias i el passeig de Manuel Girona. El nom del barri ve donat per l'històric mas de Can Batllori, important pels vestigis ibers i romans que conservava en el seu territori. Abans de ser enderrocat, s'hi van trobar sitges de gra, un caldarium i fragments de les columnes de l'hipocaust al costat d'una necròpoli romana. Avui en dia, als antics terrenys del mas hi ha els jardins de Can Batllori.

Can Sol de Baix[modifica | modifica el codi]

Els límits d'aquest veïnat són la travessera de les Corts, la Gran Via de Carles III, el carrer de Joan Güell i l'avinguda de Madrid, que limita amb el districte de Sants-Montjuïc. El nom ve donat perquè ocupa l'espai on hi havia els camps i la masia de Can Sol de Baix. El nom originari d'aquest mas era de Can Planes de Baix, però el sol de ferro forjat que presidia l'entrada de la finca va donar aquest malnom a la masia, que va perdurar fins que la van enderrocar. L'any 1965 es va recuperar el topònim amb la construcció de la plaça del Sol de Baix, entre els carrers de Gerard Piera i de Fígols.

Centre[modifica | modifica el codi]

Els límits d'aquest veïnat són l'avinguda Diagonal, la Gran Via de Carles III, la travessera de les Corts i el carrer d'Entença. Conegut com el Barri Vell, conté els edificis més representatius del barri: l'Ajuntament, l'Església del Remei, la Biblioteca de Can Rosés i el Centre Cívic de Can Déu. També inclou el que en el seu dia es va conèixer com a l'Eixample de les Corts.

Tradicions[modifica | modifica el codi]

La Festa Major de les Corts es celebra al voltant de la festivitat de la Mare de Déu del Remei, que és la patrona d'aquesta antiga vila, actual barri de la ciutat. El pregó obria aquests actes, que acostumaven a ser jocs, concursos, àpats de germanor i diferents actes culturals i esportius. L'església de Santa Maria del Remei, dedicada a la patrona, està situada a la plaça de la Concòrdia d'aquest barri.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barri de les Corts Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 41° 23′ 3″ N, 2° 7′ 58″ E / 41.38417°N,2.13278°E / 41.38417; 2.13278