Anglès bàsic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Basic English)
Infotaula de llenguaAnglès bàsic
Basic English Modifica el valor a Wikidata
TipusLlenguatge controlat Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengües indoeuropees
llengües germàniques
llengües germàniques occidentals
llengües anglofrisones
llengües àngliques
anglès Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3cap valor Modifica el valor a Wikidata
IETFen-basiceng Modifica el valor a Wikidata

L'anglès bàsic, també anomenat en anglès Basic English i Simple english és una llengua controlada i construïda basada en la simplificació del vocabulari i la gramàtica de la llengua anglesa natural, elaborat per Charles Kay Ogden i descrit en el seu llibre Basic English: A General Introduction with Rules and Grammar (Anglès bàsic: una introducció amb regles i gramàtica) publicat en 1930.[1]

Per a Ogden, aconseguir un bon maneig de l'anglès normal requeriria set anys d'estudi, l'esperanto set mesos i l'anglès bàsic set setmanes. De tal forma l'anglès bàsic s'utilitzaria per companyies que necessiten produir llibres complexos per a ús internacional i per escoles d'idiomes que necessiten ensenyar quelcom d'anglès en un curt període. Per al seu vocabulari reduït de 850 paraules,[2] Ogden va eliminar paraules que podrien dir-se amb altres paraules i frases i va buscar que les paraules foren comunes en qualsevol país de parla anglesa. Va sotmetre el seu conjunt de paraules a un gran nombre de proves i ajustos. Va simplificar també la gramàtica procurant que, així i tot, fos normal per als usuaris que ja parlen anglès.

Referències[modifica]

  1. Gislason, Stephen. Language and Thinking (en anglès). Environmed Research Inc, p. 197. ISBN 1894787498. 
  2. Ogden, Charles Kay; Richards, Ivor Armstrong; Russell, Bertrand; Gordon, W. Terrence. C. K. Ogden and Linguistics (en anglès). vol.1. Psychology Press, 1994, p. 107. ISBN 0415103533. 
Hi ha una edició en Simple english de la Viquipèdia