Batalla de Mogontiacum

Per a altres significats, vegeu «Batalla de Magúncia».
Infotaula de conflicte militarBatalla de Mainz
Guerres romano-germàniques
Batalla de Mogontiacum (Alemanya)
Batalla de Mogontiacum
Batalla de Mogontiacum
Batalla de Mogontiacum

Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data31 de desembre del 406
LlocMainz, a Alemanya Alemanya
ResultatVictòria vàndal
Bàndols
Imperi Romà d'Occident
Francs
Vàndals
Sueus
Alans
Comandants
Desconegut Godegisil
Respendial
Forces
Desconegudes Desconegudes
Baixes
Desconegudes 30.000 vàndals morts

La batalla de Mogontiacum (actual Magúncia o Mainz) va ser un enfrontament entre els francs i una aliança dels vàndals, sueus i alans i va tenir lloc el 31 de desembre 406. La batalla és descrita breument per Gregori de Tours en la seva Història dels francs.

Antecedents[modifica]

Les incursions franques sobre el Rin es van fer tan freqüents que els romans van començar a establir-los a les seves fronteres per tal de controlar-los.[1] En 292 Constanci I Clor va derrotar els francs que s'havien assentat a la desembocadura del Rin,[2] traslladant-los a la propera regió de Toxandria.

El rei asding Wisumarh va combatre contra els gots procedents de l'est comandats per Geberic, que atacaren els seus territoris. Wisumarh morí en lluita contra els gots i les tribus de vàndals que no van voler sotmetre's als gots hagueren de passar a territori imperial, i s'establiren a Panònia, on també s'establiren els quads. A principis del segle v els vàndals havien abandonat Panònia, conjuntament amb els quads, i s'uniren als sueus i als alans per a envair les Gàl·lies.

Bona part de les tropes de frontera foren transferides en 406 a Itàlia pel general Estilicó per fer front a l'atac de gots i huns comandats per Radagais a la península Itàlica.[3]

Batalla[modifica]

Els francs van emboscar els vàndals en creuar el Rin i en mataren el rei, Godigisel.[4] Els vàndals van ser rescatats pels alans, que, sota el comandament del seu rei Respendial, van fer retrocedir els francs.

Conseqüències[modifica]

La batalla va ser guanyada pels vàndals i els alans, i va aclarir el camí per la invasió de la Gal·lia.[3] Arribaren a Hispània la tardor del 409 dC.[5]

Referències[modifica]

  1. Perry, Walter Copland. The Franks, from their first appearance in history to the death of King Pepin (en anglès). Рипол Классик, 1857, p. 46. ISBN 5877394959. 
  2. Perry, Walter Copland. The Franks, from their first appearance in history to the death of King Pepin (en anglès). Рипол Классик, 1857, p. 50. ISBN 5877394959. 
  3. 3,0 3,1 Heather, Peter. The Fall of the Roman Empire: A New History (en anglès). Pan Macmillan, 2010, p. 205. ISBN 0330529838. 
  4. Graf von Wackerbarth, August Joseph Ludwig. Walhalla, oder Wunderbare Begebenheiten ausserordentlicher Menschen (en alemany). Waltherschen Hofbuchhandlung, 1829, p. 177. 
  5. Thompson, E. A.. Romans and Barbarians: The Decline of the Western Empire (en anglès). Univ of Wisconsin Press, 2002, p. 293. ISBN 0299087042.