Batalla de Queronea (338 aC)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats sobre la batalla entre Luci Corneli Sul·la i Mitridates VI Eupator, vegeu «Batalla de Queronea (86 aC)».
Battle icon gladii.svgBatalla de Queronea (338 aC)
— Alexandre el Gran —
Quarta Guerra Sagrada
Verginasun.jpg
L'estrella de Vergina, símbol de la monarquia macedònia.
Data 338 aC
Localitat Beòcia
Bàndols
Regne de Macedònia Tebes
Atenes
Comandants en cap
Filip II de Macedònia
Parmenió
Alexandre el Gran
Estratocles
Cares
Proxenos
Nausicles
Forces
30.000 infanteria
3.000 cavalleria
35.000
Baixes
4.000 4.000 presoners
2.000 morts
254 infants del batalló sagrat

Queronea és una antiga ciutat de Grècia situada a la regió de Beòcia. Aquesta ciutat es va fer famosa a la Història per haver estat l'escenari de batalles decisives per al futur d'Atenes. Més tard, al segle I aC, es va produir a Queronea l'últim dels combats entre l'exèrcit romà manat per Sila i el rei del Euxí, Mitridates VI Eupator.

La batalla[modifica]

La batalla més famosa va tenir lloc a Queronea va ser la que va sostenir Filip II de Macedònia contra els exèrcits units de les ciutats de Tebes i Atenes, al 338 aC Després d'aquest esdeveniment, les polis gregues es van aliar a Macedònia com a estats tributaris, encara que conservant la seva independència.

Filip de Macedònia va encapçalar una expedició per terres gregues, amb la intenció d'erigir-se en amo i sobirà de totes elles. Com passaria posteriorment amb molts pobles invasors, admirava i protegia la cultura helena, de manera que buscava sotmetre els grecs al seu comandament, no destruir-los. Els diferents pobles i polis gregues portaven anys lluitant entre ells per l'hegemonia suprema de Grècia: era un brou de cultiu idoni per a l'empresa que es proposava Filip.

La primera victòria del macedoni en territori grec va succeir en el 346 aC, quan va conquerir la regió de Foci (al centre de la península grega). A partir d'aquest moment Macedònia, amb el seu rei al capdavant, va ser admesa a l'amfictionia. Amb el seu acabat d'adquirir poder, Filip dominava els assumptes de Grècia i va assumir el control de l'Oracle de Delfos, molt important a l'hora de prendre qualsevol decisió d'índole militar o política.

L'any 338 aC, les ciutats de Tebes i d'Atenes es trobaven enfrontades, però, davant el perill que suposava Filip i la seva gran exèrcit, i seguint les exhortacions del gran orador i polític Demòstenes, van decidir unir-se contra l'enemic comú i iniciar la guerra. Els tres exèrcits es van enfrontar en els camps de Queronea. L'exèrcit macedoni tenia com generals a dos magnífics estrategs: Filip i el seu fill Alexandre, que comptava en aquells dies 18 anys i comandava 1.800 genets. Al principi la victòria va semblar afavorir els grecs, però els caps macedonis eren bons professionals i Filip va saber enganyar de manera contundent l'enemic, que es va veure sorprès de front i amb un flanc al descobert. Va guanyar la batalla i després es va comportar amb saviesa política, sense humiliar als vençuts-sobretot als atenencs-retornant la llibertat als presoners.

Descripció de la batalla[modifica]

El flanc dret i centre de l'exèrcit macedoni el conformaven la falange i els aliats (grecs afins) al comandament de Filip i Parmenió. El flanc esquerre el manava el seu fill Alexandre i la seva cavalleria de hetairoi. En l'exèrcit grec van formar els atenencs a l'ala esquerra, i els tebans l'ala dreta amb el Batalló Sagrat de Tebes en el seu extrem. Al capdavant d'aquests es trobava la cavalleria de companys d'Alexandre. Filip va moure la seva gent oposant-se als atenencs i després va simular una retirada. En el moment precís es va aturar, va girar i es va enfrontar als perseguidors atenencs per sorpresa. Mentre Filip feia aquesta maniobra, el seu fill es llançava contra el batalló sagrat que tenia davant, vençuts i destruint el flanc dret de l'exèrcit grec. Els atenencs van fugir i els tebans van ser completament derrotats.


Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Batalla de Queronea Modifica l'enllaç a Wikidata