Batalla de Sievierodonetsk (2014)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentBatalla de Sievierodonetsk
Imatge
Map
 48° 57′ N, 38° 26′ E / 48.95°N,38.43°E / 48.95; 38.43
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Part deGuerra del Donbàs i guerra russo-ucraïnesa Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps22 maig - 24 juliol 2022 Modifica el valor a Wikidata
Data2014 Modifica el valor a Wikidata
Durada63 d Modifica el valor a Wikidata
Períodehistòria d'Ucraïna des de 1991 i Rússia sota el govern de Vladímir Putin Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSeverodonetsk-Lysychansk metropolitan area (Ucraïna) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata, província de Luhansk (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
EstatUcraïna Modifica el valor a Wikidata
Participant

La batalla de Sievierodonetsk va ser una batalla de la Guerra Civil Ucraïnesa que es va desenvolupar a la ciutat de Sievierodonetsk, al nord-est de Ucraïna, durant els mesos de novembre i desembre de 2014.

La batalla es va produir com a conseqüència de les hostilitats entre les forces governamentals ucraïneses i les forces proruses que es van produir a Ucraïna després del canvi de règim a Kiev l'any 2014. Després de la Revolució de Maidan, el govern ucraïnès va intentar recuperar el control de les regions de l'est del país que estaven sota el control de les forces proruses. Això va portar a un enfrontament armat entre les forces ucraïneses i les forces proruses, que es va desenvolupar principalment a les regions de Donetsk i Luhansk.[1][2][3]

La Batalla de Sievierodonetsk es va iniciar el novembre de 2014, quan les forces governamentals ucraïneses van intentar recuperar la ciutat de Sievierodonetsk, que estava sota el control de les forces proruses. La batalla va ser molt intensa, amb combats carrer a carrer i enfrontaments amb artilleria i vehicles blindats. Després de diverses setmanes de lluita, les forces ucraïneses van aconseguir recuperar la ciutat de Sievierodonetsk, però el control de la zona va seguir sent molt instable durant els mesos següents.[4][5][6][4]

La Batalla de Sievierodonetsk va ser una de les primeres batalles importants de la Guerra Civil Ucraïnesa i va ser una de les primeres vegades que les forces proruses van utilitzar tàctiques de guerra de guerrilles per enfrontar-se a les forces ucraïneses. La batalla va ser molt costosa per a les forces ucraïneses, amb moltes víctimes i dificultats per controlar la zona després de la recuperació de la ciutat. La guerra va continuar durant els anys següents i va provocar un gran desplaçament de població i un gran impacte econòmic i social a Ucraïna.[7]

Referències[modifica]

  1. «Ukraine counterattack recaptures parts of Sievierodonetsk in Donbas» (en anglès), 04-06-2022. [Consulta: 27 desembre 2022].
  2. Balmforth, Tom; Djurica, Marko «Sievierodonetsk falls to Russia after one of war's bloodiest fights» (en anglès). Reuters, 26-06-2022.
  3. «Ukraine war: Russian assault on key Donbas city intensifies» (en anglès). BBC News, 23-05-2022.
  4. 4,0 4,1 «Institute for the Study of War» (en anglès). Arxivat de l'original el 2022-03-25. [Consulta: 27 desembre 2022].
  5. Journal, Yaroslav Trofimov | Photographs by Manu Brabo for The Wall Street. «Nearly Encircled, Ukraine’s Last Stronghold in Luhansk Resists Russian Onslaught» (en anglès americà). [Consulta: 27 desembre 2022].
  6. «Russia deploys its only Terminator company to Sievierodonetsk - British intelligence» (en anglès). [Consulta: 27 desembre 2022].
  7. «Russian General Kutuzov was killed in eastern Ukraine» (en anglès). [Consulta: 27 desembre 2022].