Batalla de Tetuan

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Battle icon gladii.svgBatalla de Tetuan
Guerra d'Àfrica
La batalla de Tetuan, per Marià Fortuny (1863-73)
La batalla de Tetuan, per Marià Fortuny (1863-73)
Dates 4 de febrer de 1860
Escenari Tetuan
Resultat Victòria espanyola
Bàndols
Imperi espanyol Espanya Marroc Marroc
Comandants en cap
Imperi espanyol Leopoldo O'Donnell
Imperi espanyol Antonio Ros de Olano
Imperi espanyol Joan Prim i Prats
Marroc Mohammed IV de Marroc

La batalla de Tetuan fou el tercer gran combat de la guerra d'Àfrica entre el Marroc i Espanya del 1859 i 1860.

Tetuan era l'objectiu final de l'exèrcit espanyol en la guerra i el comandant en cap Leopoldo O'Donnell es disposà a atacar-la. A les 3 de la tarda del dia 3 de febrer de 1860 van arribar 466 voluntaris catalans a bord d'El Piles[1] i el dia 4 de febrer de 1860 es va iniciar l'atac. A primera hora de la matinada la pluja va entorpir les operacions però finalment el general Joan Prim i Prats va avançar per la dreta i el general Antonio Ros de Olano per l'esquerra, amb l'artilleria al centre, tots en direcció a Tetuan. Es va ordenar l'atac general, i Joan Prim, al capdavant com en ell era habitual, amb el batalló de Voluntaris Catalans, va passar per un complicat terreny pantanós sota el foc enemic, i va desbordar les trinxeres marroquines; els generals Turón i García van atacar la punta extrema dreta d'aquestes trinxeres i finalment la victòria fou completa, encara que les baixes foren elevades; va contribuir a l'èxit el que unes canoneres pugessin pel riu i bombardegessin les posicions marroquines.

El dia 6 de febrer les forces espanyoles entraven a Tetuan sense trobar resistència. El príncep Muley Abbas, comandant marroquí, va demanar l'obertura de converses de pau que per un temps breu van aturar la guerra.

Referències[modifica]

  1. Redondo Penas, Alfredo. Guerra d'Àfrica (1859-1860): els 466 del general Prim. Cossetània Edicions, 2008, p. 68. ISBN 978-84-9791-356-0. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Batalla de Tetuan Modifica l'enllaç a Wikidata