Batalla del Berézina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Batalla del Berèzina)
Infotaula de conflicte militarBatalla del Berézina
Guerres Napoleòniques
Batalla del Berézina està situat en Rússia
Batalla del Berézina
Batalla del Berézina
Moscou
Moscou
Batalla del Berézina (Rússia)

La Grande Armée travessa el Berézina
Obra de January Suchodolski, 1866, Museu nacional de Poznań
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data26 al 29 de novembre 1812
Coordenades54° 19′ 29″ N, 28° 21′ 16″ E / 54.3248°N,28.3545°E / 54.3248; 28.3545
LlocBaríssau
ResultatVictòria russa
OperacióInvasió francesa de Rússia
Bàndols
Imperi Francès Imperi Rus
Comandants
Napoleó Bonaparte Mikhaïl Kutúzov
Pàvel Txitxàgov
Peter Wittgenstein

La Batalla del Berézina va tenir lloc durant la Invasió francesa de Rússia a les guerres napoleòniques, entre el 26 i el 29 de novembre del 1812, al riu Berézina, actualment a Belarús, entre l'exèrcit francès de Napoleó Bonaparte i els exèrcits russos de Mikhaïl Kutúzov, Peter Wittgenstein i Pàvel Txitxàgov.

La batalla va tenir lloc en ple hivern rus, a prop del poble Studianka, on les tropes franceses van aprofitar un gual per a construir dos ponts provisionals sobre el Berézina.

Antecedents[modifica]

El 14 de setembre (a les dues de la tarda), l'Emperador feu la seva entrada a l'antiga capital de Moscòvia, amb la seva guàrdia i el primer cos d'exèrcit. Napoleó entrà a una ciutat deserta, buidada de qualsevol mena de provisions pel seu governador, Fiódor Rostoptxín, pare de la cèlebre comtessa de Ségur. Van començar dos focs a Moscou, i destruïren la ciutat del 14 al 18 de setembre del calendari gregorià (2 al 6 de setembre del calendari julià). Moscou, construïda bàsicament amb fusta, cremà gairebé del tot,[1] la qual cosa privà els francesos de llocs on posar-se a raser dins de la ciutat. El 18 d'octubre Napoleó començà la retirada. Assegut en una ciutat en ruïnes, sense haver rebut la capitulació de Rússia, i davant d'una maniobra de Rússia que l'obligava a sortir de Moscou, Napoleó va començar la seva llarga retirada.

Batalla[modifica]

El dia 26 de novembre, l'exèrcit francès començà a travessar el riu Berézina, però l'operació progressà massa a poc a poc. El general francès Jean-Baptiste Eblé va exhortar les tropes a accelerar el pas del riu en anunciar que els ponts serien incendiats el dia 29 al matí, per a bloquejar el pas a les tropes russes. Al moment d'incendiar-los, milers de persones, moltes malaltes i afeblides, van romandre abandonades del costat rus.

Els cossos dels mariscals Louis-Nicolas Davout i Eugeni de Beauharnais van creuar, deixant al IX cos del mariscal Claude Victor Perrin a retenir l'enemic a la riba est.[2]

Conseqüències[modifica]

Tot i que els francesos van considerar la batalla com un èxit militar, el cost humà per la Grande Armée, estimat en més de 30.000 baixes, va ser enorme: un terç va caure sota les armes russes i la resta va morir de fam i de fred. En francès, el mot bérézina va esdevenir un sinònim de fracàs total amb massa desgast.

La batalla del Berézina a les arts[modifica]

La batalla va inspirar moltes obres d'art, com les pintures de January Suchodolski, les novel·les Guerra i pau de Tolstoi i Adieu! de Balzac, el Lied Beresinalied del compositor Friedrich Wilke amb lletra del poeta Ludwig Giseke, l'Obertura 1812 del compositor Piotr Ilitx Txaikovski

Referències[modifica]

  1. Tarle, 1959, p. 653.
  2. Hugh, Chisholm. «Victor-Perrin, Claude». A: Encyclopædia Britannica. vol.28. 11a ed. Cambridge University Press, 1911. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Batalla del Berézina