Batre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El batre o la batuda és l'operació agrícola que consisteix en la separació de les parts comestibles de la palla, la pellofa o el boll dels cereals o la tavella dels llegums.[1]

Recol·lectora moderna
Antiga màquina per a batre estàtica a La Fuliola

Antany, era una operació molt intensiva en mà d'obra i força animal, que s'havia de fer com més aviat millor després del segar. S'executava en un lloc pla i net, dedicat a l'operació: l'era. Per a batre, o fer sortir els grans del boll, s'utilitzen diferents eines: colpint les garbes damunt un banc dedicat, amb batolla, amb corrons de pedra o fusta estirats per animals, el trill[2] Avui en dia, les màquines recol·lectores fan el segar i el batre en una sola operació.

Com es veu a la iconografia medieval, la batolla, una de les eines tradicionals servia també com a arma de pagesos, que no en tenien gaire de més elaborades, reemplaçava la maça amb cadenes en les batalles.

Com el batre reeixit significava la fi de la collita, era l'ocasió de moltes festes populars, que encara s'organitzen en l'actualitat en molts vilatges amb evocacions dels oficis d'antany o amb demostracions de maquinària històrica. Va inspirar moltes cançons populars, com per exemple la Cançó de Batre del grup valencià Al Tall.[3] o en aquesta cançó eliminatòria de les Balears:

« Un, dos, tres, quatre
de segar en ve el batre
segarem, batrem
quina feina que tendrem
hem segat, hem batut
quina feina que hem tengut
Barrabís, barrabàs
Bis bas, pis pas
»
— Cançó popular de les Illes Balears[4]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Batre

Referències[modifica]

  1. «Batre». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «Batre». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  3. Cançó de Batre, Al Tall, Viasona.cat
  4. Manat de Cançons