Baurutitan britoi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Baurutitan)
Infotaula d'ésser viuBaurutitan britoi
Baurutitan Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
GènereBaurutitan Modifica el valor a Wikidata
Kellner et al., 2005

Baurutitan ('tità de Bauru') és un gènere representat per una única espècie de dinosaure sauròpode titanosàurid (Baurititan britoi),[1] que va viure a la fi del període Cretaci, fa aproximadament 80 milions d'anys, en el Campanià, en el territori que és avui Sud-amèrica. Era un gran animal quadrúpede d'uns 12 metres de llarg i unes 30 tones de pes. Un gran herbívor de coll llarg. Els fòssils es van trobar a Uberaba, regió de Peirópolis, a l'estat de Minas Gerais del Brasil.[2][3] Pertany a sediments del grup Bauru del qual rep el nom.

S'ha descobert un sacre segon d'una seqüència de 18 vèrtebres caudals. Aquest nou gènere s'inclou entre els titanosaures per diverses característiques, incloent-hi el contorn de la superfície anterior de l'articulació de les caudals anteriors i mitjanes de forma subrectangular, amb un procés dirigit lateralment que intercepta el lamina espinoprezygapofiseal en 1a cabal; la tuberositat prezygapofiseal dorsal en el marge lateral dels prezygapofises de caudals 2-4, que dirigeix cap a fora en centrecaudal. Aquest material demostra que el cant horitzontal present en cabals mitjans i posteriors d'alguns titanosaures és homòleg amb una tuberositat dorsal i no amb el procés transversal.

Referències[modifica]

  1. Alexander Wilhelm Armin Kellner, Diogenes de Almeida Campos, Maecelo N.F. Trotta «Description of a Titanosaurid Caudal Series from The Bauru Group, Late Cretaceous of Braizl» (en anglès). Arquivos do Museu Nacional, Rio de Janeiro,, 63, 2005, pàg. 529-564. ISSN: 0365-4508.
  2. «Description of a titanosaurid caudal series from the Bauru Group, Late Cretaceous of Brazil.». Arquivos do Museu Nacional, Rio de Janeiro.
  3. «DinossauroseAfins» (en portuguès). [Consulta: 17 desembre 2019].