Bayot

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguaBayot
Tipus llengua i llengua viva
Parlants
19.000 (2006)[1]
Parlat a Guinea Bissau Guinea Bissau
Senegal Senegal
Autòcton de regió de Cacheu i regió de Ziguinchor
Classificació lingüística

Llengües nigerocongoleses

Característiques
Nivell de vulnerabilitat 2 vulnerable
Codis
ISO 639-1 bda
ISO 639-2 bda
ISO 639-3 bda
Glottolog bayo1255
Ethnologue.com bda
UNESCO 1307
IETF bda
Endangeredlanguages.com 5990
Modifica les dades a Wikidata

El bayot (bayotte, baiote, baiot) és una llengua bak parlada a 29 viles d'Àfrica Occidental, principalment a Casamance (Senegal), però també al nord-oest de Guinea Bissau.

Àrea lingüística[modifica]

Al Senegal és parlada a 23 viles : Ahieġã (Ahiégan), Báxonu (Bacounoum), Bahiaan (Bafican), Bazeere (Basséré), Baddem (Badème), Baġaam (Bagame), Buhuyu (Bouhouyou), Bofa Bayot (Baffa Bayotte), Dasilaame (Darsalame), Ehiŋ Búree (Etafoune), Ejuma (Ediouma), Etome (Étomé), Gúndume (Goundoumé), Káhilu (Kaïlou), Káziene (Kadiéné), Kázulu (Kassoulou), Káture (Katouré), Kadien (Kaléane), Kuleŋ (Kouring), Ñaţiã (Nyassia), Tuḃakuta (Toubacouta), Źalã (Dilang) i Źohe (Dioher).

A Guinea Bissau el bayot és parlat a la zona de São Domingos, a les viles Edame (Érame), Élia (Elia), Kásu (Kassou), Kuţaaze (Kouchahé), Ñaḃan (Niabane), Ñambalã Muxumo (Niambalang Moukhoumo).

Variants dialectals[modifica]

L'estudi de la carografia d'aquest poble en fa aparèixer tres subgrups: Ehiŋ (Ehing), Kagere (Kaguéré) i Kásikinay Bayot (Kassikinaye Bayote). Els tres subgrups anteriors corresponen a les variants dialectals següent: els Ehiŋ parlen kuhiŋe, els Kagere kugere i els Kásikinay Bayot el kúsikinay.

Per federar lingüísticament i culturalment aquests subgrups, fou elegit per a la comunitat el terme "bayot" durant la codificació de la llengua. Això ha permès a la comunitat unir-se en una associació anomenada UFBE (aquesta designació és provisional. Aplega els bayot de Senegal. Hi ha en curs un projecte d'actualització de l'associació per integrar el poble de Guinea Bissau.) per promoure la cultura i el desenvolupament de la llengua.

Població[modifica]

El nombre total de parlants s'estima en 18.790[2]Al Senegal, hi havia 16.100 en 2006,[2] a algunes viles al sud-oest de Ziguinchor, principalment al voltant de de Nyassia, notablement Baffa Bayotte.

Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Mbacké Diagne, Le bayot : langue atlantique nord, groupe bak, sous group jóola, Institut national des langues et civilisations orientales, Paris, 2009, 307 p. (thèse de Langues, littératures et sociétés)

Enllaços externs[modifica]