Bazràngides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els bazràngides foren una mítica família reial local del sud de Pèrsia que governava durant el període arsàcida.

Sassan, un notable local ancestre dels sassànides, segons al-Tabari es va casar amb una dona anomenada Rāmbehešt d'una família anomenada "Bazrangi", molt maca i bella; fou la mare de Papak. Ardashir, el fundador efectiu de la dinastia sasssànida, fou enviat pel seu pare Papak a educar-se sota el preceptor Tīrī, que era un eunuc del rei Gōčehr d'Eṣṭaḵr (Ishtar) i més tard Ardashir va substituir Tīrī con oficial en cap (argbed) de Dārābgerd. Ardashir va aconseguir diverses conquestes locals i llavors va escriure al seu pare per demanar-li que es revoltés contra Gōčehr. Papak ho va fer i va matar a Gōčehr agafant el tron (vers l'any 205). És l'única vegada que Tabari esmenta a Gōčehr o a la família Bāzrangī i altres informacions sempre el tenen com a font.

No s'han trobat monedes amb els noms Gōčehr o Bāzrangī. S'ha suggerit que Bāzrang no seria un nom sinó un títol (el que porta la maça, o el que té un poder miraculós). Altres fonts parles de Bāzrang com un districte de les muntanyes Boir Aḥmadī on naixien els districtes Šīrīn i Šāḏkān i que seria el districte de Xusraw ud rēdag dels texts pahlavis, on es produïa un vi excel·lent.

Modernament hi ha dos pobles de nom Alt Bāzrang i Baix Bāzrang al districte de Behbahān al Khuzestan. Al folklore popular bāzrangī vol dir "persona salvatge".

Referències[modifica]

  • Frye, R. N. (1990), "BĀZRANGĪ", Encyclopaedia Iranica (Nova York, Londres)