Beatus d'Osma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreBeatus d'Osma

Fol. 85v; els quatre genets Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanuscrit il·luminat i beatus Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguallatí Modifica el valor a Wikidata
Creació1086
Materialpergamí Modifica el valor a Wikidata

El Beatus d'Osma és un manuscrit il·luminat que conté el comentari a l'Apocalipsi de Beat de Liébana. Està datat el 1086. Es conserva al tresor de la catedral de Burgo de Osma amb la signatura Cod. 1.

Descripció[modifica]

El còdex consta de 166 folis de pergamí de 360 x 225 mm., escrits a doble columna en lletra visigòtica. Conté 71 miniatures. L'escriba és anomenat Petrus i l'il·luminador Martinus, tot i que es pensa que algunes il·lustracions estan fetes per una altra mà. No hi ha notícies exactes sobre el scriptorium on s'hauria produït, tot i que seria lleonès, potser Sahagún. Tot i que la lletra encara és visigòtica, l'estil pictòric ja mostra una innovació d'estil romànic. Cal tenir en compte que en aquella època l'abat de Sahagún era Bernat de Sedirac, monjo cluniacenc francès, que després seria arquebisbe de Toledo, cosa que pot explicar l'estil innovador.

Els retrats dels personatges són molt característics, amb galtes vermelles i llargs braços que acaben en unes mans amb uns dits extremadament llargs.[1] És única la presentació de la meretriu de Babilònia nua (fol. 145v)

Història[modifica]

El beatus està datat el 3 de juny de 1086 com a data d'acabament. Potser hauria estat al monestir de Carracedo, tal com sembla indicar una notícia de 1203. A principis del segle xiv ja consta com a inventariat a la Catedral de Burgo de Osma, on ha restat fins a l'actualitat.

Galeria[modifica]

[2]

Referències[modifica]

  1. Vegeu per exemple les mans del personatge de la màndorla del foli 117v o les dels genets de la part superior del fol. 151r
  2. Altres miniatures es poden veure a la pàgina web de l'editor del facsímil.

Bibliografia[modifica]

  • Williams, John, The Illustrated beatus: a corpus of the illustrations of the commentary on the Apocalypse, Londres: Harvey Miller, 1994-2003 (5 volums: 1. Introduction. 2. The ninth and tenth centuries. 3. The tenth and eleventh centuries. 4. The eleventh and twelfth centuries. 5. The twelfth and thirteenth centuries) (vol. 4, fitxa 14)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Beatus d'Osma