Bederita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBederita
Fórmula químicaCa₂(Mn2+)₄(Fe3+)₂(PO₄)₆·2H₂O
Localitat tipusPegmatita El Peñón, Districte de El Quemado, Nevados de Palermo, Departamento de La Poma, Salta, Argentina
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.CF.05
Nickel-Strunz 9a ed.8.CF.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/C.18 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Duresa5
Lluïssorvítria
Propietats òptiquesbiaxial
Índex de refracciónα = 1,729 nβ = 1,738 nγ = 1,741
Birefringènciaδ = 0,012
Angle 2Vmesurat: 54°, calculat: 58°
Dispersió òpticar < v forta
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1998-007
SímbolBdr Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La bederita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom en honor de Roberto Beder (16 de febrer de 1888 Zúric, Suïssa - 19 de novembre de 1930 Córdoba, Argentina) en reconeixement a les seves principals contribucions al desenvolupament de la mineralogia a l'Argentina.

Característiques[modifica]

La bederita és un fosfat de fórmula química Ca₂(Mn2+)₄(Fe3+)₂(PO₄)₆·2H₂O. És una espècie aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional i publicada per primera vegada el 1999. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la bederita pertany a «08.C - Fosfats sense anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, RO₄:H₂O > 1:1» juntament amb els següents minerals: grischunita, wicksita, tassieïta i haigerachita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pegmatita El Peñón, al districte argentí de El Quemado, a Nevados de Palermo (Salta). Posteriorment també ha estat descrita a la pegmatita Angarf-South, a la localitat de Tazenakht, a la província d'Ouarzazate (Marroc). Es tracta dels dos únics indrets a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Bederite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r gener 2019].