Bernat de Candeleda

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaSant Bernat de Candeleda
Saint Blaise's Hermitage.JPG
Ermita de San Blas (Candeleda), lloc d'enterrament del sant
Dades biogràfiques
Naixement Bernardo de Candeleda
Segles XI o XII
Valparaíso (Regne de Castella), avui Peraleda de la Mata, o Toledo
Mort ca. 1155
Monestir de Valdeiglesias (Candeleda, Àvila)
Sepultura Ermita de San Blas (Candeleda)
Activitat professional
Orde Cistercencs
Eremita i monjo
Commemoració a Església Catòlica Romana
Canonització Venerat des del s. XII i en especial des de 1622, però no canonitzat formalment
Lloc de pelegrinatge Candeleda
Festivitat 19 d'agost; 20 d'agost, anteriorment
Iconografia Amb hàbit cistercenc
Patronatge Candeleda; advocat contra la ràbia
Modifica dades a Wikidata

Bernat de Candeleda (Valparaíso?, província de Càceres, s. XII - Candeleda, Àvila, ca. 1155?) fou un monjo cistercenc i eremita castellà. És venerat com a sant per l'Església catòlica. A Candeleda, és invocat com a advocat i protector contra la ràbia.

Biografia[modifica]

No se sap on va néixer: els historiadors cistercencs han indicat que podria haver-ho fet a Valparaíso (Càceres), avui desaparegut, o a Toledo. Va fer vida eremítica prop de Valparaíso, on era conegut com a el Santo de Valparaíso. Ingressà com a monjo al proper monestir cistercenc de Granselva, a la vall del Tiétar i prop de Candeleda (desaparegut en 1622, fou substituït per un convent franciscà, el del Rosarito). Hi dugué una vida virtuosa i exemplar i morí en llaor de santedat.

Veneració[modifica]

Sebollit al monestir, fou venerat a la seva església. En desaparèixer la comunitat cistercenca en 1622, els veïns de Candeleda demanaren la custòdia de les restes de Bernat i construïren l'ermita de San Blas per ubicar-les. ], on fou venerat pel poble des de llavors, i proclamat patró del poble. S'atribuïren miracles a la seva intercessió. Entre les llegendes que se n'explicaven hi havia que havia travessat el riu proper al monestir fent servir la seva capa com a barca.

Al Menologium Cisterciensis apareix la festa de Bernat el 19 d'agost, com a patró de Candeleda. Abans, la festivitat se celebrava el 20 d'agost, potser per confusió amb Bernat de Claravall, també cistercenc i celebrat aquest dia.

Bibliografia[modifica]