Bernt Balchen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBernt Balchen

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 octubre 1899 Modifica el valor a Wikidata
Tveit (Noruega) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 octubre 1973 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Mount Kisco (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer ossi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri nacional d'Arlington, Section 2, grave 4969-2 38° 52′ 50″ N, 77° 04′ 13″ O / 38.880631°N,77.07014°O / 38.880631; -77.07014 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatNoruega Noruega
Estats Units Estats Units
Activitat
OcupacióAviador, escriptor i explorador
Carrera militar
Branca militarForça Aèria dels Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Rang militarcoronel Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Participà en
25 agost 1928Expedició antàrtica Byrd Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBess Balchen

IMDB: nm0049584 TCM: 19681 AFI: 19681
Find a Grave: 49 Modifica el valor a Wikidata

Bernt Balchen, DFC, (23 d'octubre de 1899 - 17 d'octubre de 1973) va ser un geògraf polar noruec - nord-americà i pioner de l'aviació. Durant el seu servei en les Forces Aèries de l'Exèrcit dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial es va utilitzar la seva experiència àrtica per ajudar les potències aliades a Escandinàvia i nord d'Europa. Durant la postguerra, continu sent un líder influent en la USAF, així com un prestigiós consultor privat.

Primers anys[modifica]

Va néixer a la granja Myren a Tveit, als afores de Kristiansand, Noruega. Balchen va servir en la cavalleria de l'Exèrcit de Finlàndia contra Rússia durant la Primera Guerra Mundial abans d'esdevenir pilot al Servei Aeri de la Real Armada Noruega a 1921 on va adquirir les seves experiències inicials en vols àrtics.

Aviació[modifica]

A 1925, Bernt Balchen va ser un dels pilots de l'expedició Amundsen-Ellsworth a Spitsbergen i l'any següent, va ser membre de l'expedició de Amundsen-Ellsworth-Nobile a l'Àrtic, un intent de sobrevolar l'Pol nord. En una decisió d'última hora d'Amundsen, Balchen no va ser triat per realitzar l'últim vol. Posteriorment, en la seva autobiografia de 1958, Balchen va mantenir que els competidors d'Amundsen, Richard E. Byrd i Floyd Bennett, havien fracassat en el seu propi intent de sobrevolar el pol realitzat uns dies abans. Balchen basava aquesta afirmació en els càlculs que el va fer de les dades de navegació i velocitat dels avions.

Sota el patrocini de Joseph Wanamaker, a 1926, Balchen, com a copilot i navegador de Floyd Bennett, va volar al Fokker Trimotor "Josephine Ford" 'en una gira per més de 50 ciutats nord-americanes, com a forma de promocionar l'aviació comercial com una forma de transport segura, fiable i pràctica. Després de la gira Balchen va ser contractat per Anthony Fokker com a pilot de proves per Fokker Aircraft a l'aeroport Teterboro de Nova Jersey.

A 1927, Balchen, com a copilot de Bert Acosta, amb l'enginyer de vol George Noville i Richard E. Byrd de navegador i organitzador de vol, van realitzar el primer vol experimental de correu aeri per al Servei Postal dels Estats Units, un Fokker Trimotor, amb el qual van creuar l'Atlàntic. A causa que Acosta, no tenia experiència en vols guiant només pels instruments, i al mal temps que van trobar, Balchen realitzar gairebé tot el vol. El mal temps, i l'escassa visibilitat, els van impedir aterrar a París malgrat realitzar diversos intents. Quan el nivell de combustible de l'avió, va començar a ser preocupant, el va dirigir cap a la costa oest de França i va aterrar l'aeroplano al mar, prop de la costa de França, sense que hi hagués ferits a la tripulació.

Entre el 28 i el 29 de novembre de 1929, Balchen, va volar amb un trimotor Ford 4-AT modificat, amb el qual es va convertir en la primera persona a sobrevolar el Pol sud. Va estar acompanyat per Harold juny, com a copilot i operador de ràdio; Ashley McKinley, com a fotògraf, i Richard E. Byrd, com a navegador i organitzador de l'expedició antàrtica.

A causa de la seva reputació com a aviador expert en vols polars i transatlàntics, Balchen va ser contractat a 1931 per l'aviadora Amelia Earhart com a conseller tècnic per planejar un vol transatlàntic en solitari. En un intent per confondre la premsa, Earhart va començar les reparacions sobre un Lockheed Vega que es va assumir seria perquè Balchen realitzés un vol antàrtic. Balchen va traslladar el Vega a la fàbrica de Fokker Aircraft Company a Hasbrouck Heights, Nova Jersey. Allà, al costat dels mecànics Frank Nagle i Eddie Gorski reacondicionaren l'avió per preparar-lo pel vol. El fuselatge, va ser reforçat per suportar els tanc extres de combustible, que li donaven una capacitat total de 1590 litres (420 galons) de combustible, també se li van instal·lar instruments addicionals. Després de realitzar les modificacions, Earhart va volar amb el Vega amb èxit creuant l'Atlàntic el 20 de maig de 1932.

Segona Guerra Mundial[modifica]

Durant la Segona Guerra Mundial, Balchen va ser responsable del camp d'entrenament per a pilots exiliats de Noruega, "petita Noruega", als afores de Toronto, (Ontario), Canadà. Posteriorment, durant la guerra, com coronle del USAAF, va supervisar l'establiment de la base polar de la USAAF a Qaanaaq, Groenlàndia, la base aèria Sondre Stromfjord, després coneguda com a "Bluie West Eight," que va ser utilitzada per transportar avions de combat a Europa. Entre setembre de 1941 i novembre de 1943, Balchen entrenar al seu personal en tècniques de supervivència en temps fred, i tècniques de rescat, les quals els van permetre efectuar rescats espectaculars sobre de pilots derrocats sobre la capa de gel de Groenlàndia.

El 7 de maig de 1943, Balchen va liderar amb èxit un bombardeig que va destruir l'únic lloc alemany a Groenlàndia, un estació meteorològica i una bateria antiaèria a la costa est de Groenlàndia. La seva destrucció va obstaculitzar la capacitat alemanya de predir el temps a l'Atlàntic nord i Europa.

Posteriorment, Balchen va ser traslladat al teatre d'operacions d'Europa, a la base aèria de Luleå - Kallax al nord de Suècia. Va ajudar a preparar rutes d'escapament entre el Regne Unit i Suècia, ia negar la superioritat aèria a la zona de la Luftwafe. Des de març a desembre de 1944, Balchen va preparar una operació de tranprte aeri per evacuar 2.000 noruecs, 900 nord-americans internats i 150 internats d'altres nacionalitats des Suècia.

Balchen també va comandar una operació de transport clandestí aeri. Des de Juliol a octubre de 1944, 64 tones de material, van ser traslladats des Escòcia a Noruega ocupada. Entre novembre de 1944 i abril de 1945, va transportar 200 tones d'equipament àrtic i equips des Anglaterra a Suècia. Durant l'hivern de 1945, utilitzant avions C-47 Skytrain, va introduir equips de comunicacions a Noruega que van ser d'inestimable valor per als serveis d'intel·ligència aliats.

Postguerra[modifica]

Des de novembre de 1948 a gener de 1951, va estar al comandament del 10th Rescue Squadron de la USAF, que tenia la seva base a Alaska. Balchen va anar directament responsible de l'adquisició dels DHC-2 Beaver, que es van convertir en els principals avions de rescat a l'Àrtic. Al maig de 1949, mentre comandava el 10th Rescue Squadron, va volar amb un C-54 Skymaster de Fairbanks, Alaska a la base aèria de Thule (Groenlàndia) via Pol nord, convertint-se en la primera persona a volar sobre els dos pols.

Balchen va ser el principal responsible del desplegament de la base aèria de Thule, Groenlàndia, construïda en secret a 1951 sota condicions climatològiques extremes, per servir d'impediment a una possible agressió soviètica durant la Guerra Freda.

Després de retirar de la USAF a 1956, el coronel Balchen continuar prestant serveis a la força aèria en assignacions especials i com a consultor. En el seu Noruega natal, Balchen va ser un dels impulsors de Det Norske Luftfartselskap (DNL) ("La companyia d'aerolínies de Noruega"), la qual va ser pionera a efectuar vols comercials d'aerolínies Europa ↔ Estats Units a través del Pol nord. D.N.L. posteriorment, aquesta aerolínia, es va unir a les aerolínies sueca i finlandesa a Scandinavian Airlines.

Balchen continuar treballant en la seva consultoria fins a la seva mort el 1973 a Mount Kisco, Nova York.

Honors i tributs[modifica]

Balchen, va rebre els següents honors:

Balchen, a la seva mort, es va convertir en un dels pocs nascuts a Noruega en reposar al Cementiri Nacional d'Arlington. Les seves restes, reposen en la Secció 2, tomba nombre 4969, a la dreta de l'Almirall Byrd.

Bibliografia[modifica]

  • (ghostwritten). Come North with Me: An Autobiography, de Bernt Balchen, publicat a Nova York, per l'editorial Dutton, el 1958.
  • War below Zero: The Battle for Greenland de Bernt Balchen, publicat a Nova York per l'editorial Houghton Mifflin Co, l'any 1944.
  • The Next Fifty Years of Flight: As Visualized by Bernt Balchen and told to Erik Bergaust (Explorer books edition), de Bernt Balchen i Erik Bergaust,., Publicat a Ann Arbor, Michigan per Xerox University Microfilms, en1954.
  • Poles Apart de Bess Balchen, publicat a Oakland, Oregonpor l'editorial Elderberry Press, l'any 2004. ISBN 1-932762-09-4.
  • "Balchen will Traieu. First Pilot to Fly Over South Pole to Leave Air Force." New York Times; 20 oct de 1956.
  • Bernt Balchen: Polar Aviator de Carroll V. Glines, publicat a Washington, D.C. per Smithsonian Books, l'any 1999. ISBN 1-56098-906-8.
  • Bernt Balchen: Colonel, United States Air Force, Retired: A Special Report on the Unique Career of a Great American Patriot d'Evelyn Moore Isakson, publicat. Leeds, West Yorkshire, Regne Unit per Hollycrest Enterprises l'any, 1972

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bernt Balchen