Bertha Sanseverino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBertha Sanseverino

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Bertha Elba Sanseverino Mansilla Modifica el valor a Wikidata
25 abril 1946 Modifica el valor a Wikidata
Montevideo (Uruguai) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 juny 2018 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Montevideo (Uruguai) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Diputada de l'Uruguai
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
PartitFront Ampli Modifica el valor a Wikidata

Bertha Sanseverino (Montevideo, 25 d'abril de 1946 - Montevideo, 18 de juny de 2018) va ser una política uruguaiana que pertanyenia al Frente Amplio, sector Assemblea Uruguai (Front Líber Seregni).[1]

Biografia[modifica]

Als darrers anys de la dècada del 1960 va ser militant universitària i es va integrar al Frente Amplio des de la seva creació el 1971. Després del cop d'Estat de 1973 va continuar amb una activa militància política clandestina. Va haver d'exiliar-se a França amb la seva filla el 1977, després de la detenció del seu marit Nelson Latorre.

A França va participar junt amb Amnistia Internacional, Ligue des droits de l'homme, Frères des Hommes i diverses organitzacions, en activitats de solidaritat amb el poble uruguaià i per la llibertat dels presos polítics de la dictadura uruguaiana. En aquest marc es va assolir l'alliberament de Nelson Latorre, qui també es va exiliar a França el 1981.

Amb el retorn de la democràcia el 1985, Bertha Sanseverino i la seva família van retornar a l'Uruguai i van tornar a militar en el Frente Amplio. Quan el llavors dirigent frenteamplista independent Danilo Astori resol conformar el sector Assemblea Uruguai el 1994, ella es va integrar dins de el grup fundador de la mateixa.

En les eleccions de 1994 va ser elegida regidora a la Junta Departamental de Montevideo. Va ser reelecta el 1999, totalitzant deu anys com a parlamentària departamental entre 1995 i 2004. Si bé va integrar diverses comissions, la seva tasca principal va ser com a presidenta de la Comissió de Drets Humans i Polítiques Socials en forma ininterrompuda durant aquests deu anys.

Amb l'assumpció de Tabaré Vázquez com a president en el primer govern de Frente Amplio al març de 2005, va ser designada coordinadora del Pla d'Atenció Nacional a la Emergència Social (PANS), dins el Ministeri de Desenvolupament Social. A la finalització d'aquest pla, va ser designada directora Nacional d'Assistència Crítica i Inclusió Social (DINACIS) de la mateixa Ministeri, càrrec que va renunciar al febrer de 2010 per assumir el seu escó com a diputada.

Activitat parlamentària[modifica]

Va ser diputada nacional elegida pel període 2010 a 2014 per Montevideo pel Frente Amplio.

Va ser presidenta de la comissió de Salut i Benestar Social a la Cambra de Diputats de Parlament Uruguaià i va integrar les comissions de Població i Desenvolupament, i Habitatge, Territori i Medi Ambient.[2] Així mateix va participar activament de la Bancada Bicameral Femenina.[3]

Va integrar el sector Assemblea Uruguai dins el Frente Amplio i va formar part tant de la direcció partidària d'Assemblea Uruguai (Consell Polític Nacional)[4] com la del Frente Amplio (Taula Política Nacional) com a delegada del seu sector.

Referències[modifica]

  1. «Falleció la diputada del FA Bertha Sanseverino» (en castellà). montevideo.com.uy, 18-06-2018.
  2. «Comisiones en las que actuó en la Legislatura» (en castellà). Parlamento del Uruguay. Arxivat de l'original el 2016-03-06. [Consulta: 24 febrer 2020].
  3. «Mujeres en el Parlamento» (en castellà). Parlamento del Uruguay. Arxivat de l'original el 2010-07-22. [Consulta: 24 febrer 2020].
  4. «Legisladores de Asamblea Uruguay 2121» (en castellà). 2121.org. Arxivat de l'original el 2009-08-27. [Consulta: 24 febrer 2020].