Bessó malvat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El bessó malvat és un recurs utilitzat en la ficció (principalment en telenovel·les), ciència-ficció i literatura fantàstica. Sovint s'utilitza la paraula alemanya Doppelgänger per denominar aquests éssers.

Un bessó malvat és idèntic a un personatge existent en tots els aspectes menys dos: la moral invertida, que és el que el fa malvat i les diferències d'aspecte estereotipades que acostumen a presentar.[1]

Conceptes com la clonació, els universos paral·lels i els viatges a través del temps obren els portes a la possibilitat dels bessons malvats i la seva tendència a ser el pol oposat del que es magnifica.

Els bessons malvats permeten als escriptors establir una comparació entre els valors i les opinions dels seus personatges no amb altres personatges, sinó amb ells mateixos. Això obre un gran ventall de possibilitats perquè la base dels valors i la moral del personatge pot ser explorada a través del mirall distorsionat del seu bessó. En cinema i televisió, el bessó malvat ofereix a l'actor la possibilitat de fer el mateix paper però amb una personalitat inversa.

Orígens[modifica | modifica el codi]

Les semblances i diferències entre els bessons han fascinat al llarg del temps als escriptors. Potser l'exemple més antic d'aquesta idea és la història bíblica d'Abel i Caín (si bé no són bessons) en la qual un germà és la part gelosa de l'altre. El dualisme i el conflicte entre el bé i el mal són elements importants de la religió i de la mitologia.

Les arrels del concepte neixen amb la noció del Doppelgänger, un doble fantasma que porta mals presagis només amb la seva aparença. En aquest cas el bessó malvat és concret i interacciona físicament amb el món.

Bessons malvats a la ficció[modifica | modifica el codi]

Literaris[modifica | modifica el codi]

Videojocs[modifica | modifica el codi]

  • En la franquícia de videojocs The Legend of Zelda, el protagonista Link s'enfronta diverses vegades en la saga al seu Costat Fosc, Dark Link.
  • Tot i que ni als jocs ni a l'anime de Pokémon es menciona, el pokémon Gengar és el Bessó malvat del pokémon Clefairy.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Connor, Steve. "Earth's Evil Twin". The London Independent. 12 Abril 2006.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]