Beta Scorpii

From Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'estrellaBeta Scorpii
Scorpius charta.png
Dades d'observació
Constel·lacióEscorpió modifica
Format perbet01 Sco (en) Tradueix modifica
Ascensió recta (α)241,359292 ° modifica
Declinació (δ)-19,805389 ° modifica
Magnitud aparent (V)2,5, 2 i 2,43 modifica
Característiques físiques
Tipus espectralB1V+B2V i B2 modifica
Lluminositat20.000 lluminositats solars modifica
Radi8 radis solars modifica
Massa12,5 masses solars modifica
Més informació
id. SIMBAD[1]
Codi de catàleg

Beta Scorpii (β Scorpii / β Sco) és un sistema estel·lar múltiple de la constel·lació meridional del zodíac de l'Escorpió. Tenia el nom propi tradicional d'Acrab[1] (de l'àrab العقرب al-'Aqrab, 'l'alacrà' o 'l'escorpí') però la Unió Astronòmica Internacional ara considera que aquest nom només aplica al component Aa de β Scorpii. També és també conegit com a Graffias, que en grec significa 'urpes'. No és, contràriament al que indica la seva denominació β, la segona estrella més brillant de la constel·lació de l'Escorpió, sinó la sisena.

Es tracta d'un sistema quíntuple d'estrelles, en què els seus dos principals integrants estan separades per 13,7 segons d'arc, orbitava una al voltant d'una altra cada 16.000 anys. Té al seu torn dues companyes, la primera a una distància d'uns 0,5 segons d'arc, i la segona a només 0,001 parsec i un període orbital de 6,8 dies el que fa que β1 aparegui com una binària espectroscòpica. És així mateix una binària espectroscòpica situant-se la seva companya a només 0,1 parsecs de distància.

Referències[edit]

  1. Rumrill, H. B. «Star Name Pronunciation». Publications of the Astronomical Society of the Pacific [San Francisco, California], 48, juny 1936.