Betafita

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de mineralBetafita
Espècie no aprovada per l'IMA
Betafite octahedron.jpg
Betafita de Bancroft, Ontàrio, Canadà
Fórmula química (Ca, Fe, U)2-x(Nb, Ti, Ta)2O6(OH, F)1-z
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 04.DH.15
Propietats
Sistema cristal·lí cúbic
Color marró, negre, marró verdós, groc
Exfoliació no en té
Duresa 3 a 5,5
Lluïssor grassa, vítria
Color de la ratlla groga, blanca
Densitat 3,7 a 5
Mineral radioactiu Radioactive.svg
Més informació
Estatus IMA desacreditada
Referències [1][2]
Modifica les dades a Wikidata

La betafita és una espècie mineral de la classe dels òxids desacreditada actualment. Va ser anomenada així el 1912 per Antoine François Alfred Lacroix per la localitat de Betafo (Madagascar). L'espècie va ser redefinida 1977 per Hogarth i la comissió de la IMA encarregada en els nous minerals i els noms dels minerals com una varietat o sinònim del supergrup piroclor.[3] El terme betafita també dóna nom a un grup de minerals: el grup betafita.

Grup betafita[modifica]

Mare Crisium, localitat tipus de l'oxiuranobetafita

El grup betafita forma part del supergrup pirocolor, i està compost per dos espècies: l'oxicalciobetafita i l'oxiuranobetafita. La fórmula dels minerals d'aquest grup és A2(Ti,Nb)2O6Z, on A és sobretot Ca o U4+, i on també pot ser Na, Sn2+, Sr, Pb2+, Sb3+, Y o H2O. D'altra banda, Z és bàsicament O, però també pot ser OH, F o H2O.

Oxicalciobetafita[modifica]

L'oxicalciobetafita és un mineral que va ser descrit l'any 2010; encara està pendent d'acceptació per part de la IMA, amb fórmula Ca2(Nb, Ti)2O6O. Ha sigut trobada a Lutterworth (Ontàrio, Canadà), a Ausserferrera (Suïssa) i a la Lluna.[4]

Oxiuranobetafita[modifica]

L'oxiuranobetafita és un mineral que va ser va ser descrit l'any 2010; encara està pendent d'acceptació per part de la IMA, amb fórmula (U, Ca, Y, REE)2(Ti, Nb)2O6O. Fins ara no s'ha trobat mai al planeta Terra, però sí al Mare Crisium (mar de la crisi), a la Lluna, on van ser recollides mostres en la missió russa Lunik 24 l'any 1976.[5][6]

Característiques i formació[modifica]

Les betafites ténen una alta radioactivitat degut al seu alt contingut en urani. Cristal·litzen en el sistema cúbic. La tangenita és una varietat impura amb contingut de TiO2.[7] És un mineral típic de les pegmatites granítiques, mentre que és rar que aparegui en roques carbonatades.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la betafita pertany a "04.DH: Òxids amb proporció Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations grans (+- mida mitjana); plans que comparteixen costats d'octàedres" juntament amb els següents minerals: brannerita, ortobrannerita, thorutita, kassita, lucasita-(Ce), bariomicrolita, bariopiroclor, bismutomicrolita, calciobetafita, ceriopiroclor, cesstibtantita, jixianita, hidropiroclor, natrobistantita, plumbopiroclor, plumbomicrolita, plumbobetafita, stibiomicrolita, strontiopiroclor, stannomicrolita, stibiobetafita, uranpiroclor, yttrobetafita, yttropiroclor, fluornatromicrolita, bismutopiroclor, hidrokenoelsmoreita, bismutostibiconita, oxiplumboromeïta, monimolita, cuproromeita, stetefeldtita, estibiconita, rosiaita, zirconolita, liandratita, petscheckita, ingersonita i pittongita.

Referències[modifica]

  1. «Betafite (of Hogarth 1977)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 març 2014].
  2. Harlow, George, Joseph Peters, and Martin Prinz. "Oxides and Hydroxides." Simon & Schuster's Guide to Rocks and Minerals. New York: Simon & Schuster, 1977. Entry 69. Print.
  3. «Pyrochlore Supergroup» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 març 2014].
  4. «Oxycalciobetafite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 març 2014].
  5. «Oxyuranobetafite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 març 2014].
  6. «Luna 24 landing site, Mare Crisium, The Moon» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 març 2014].
  7. «Tangenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 març 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Betafita Modifica l'enllaç a Wikidata