Biblioteca Borja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBiblioteca Borja
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbiblioteca
biblioteca central Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1864[1]
FundadorCompanyia de Jesús de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Àmbitsagrada escriptura, teologia, filosofia i història[1]
Tipus de documentsmonografies, manuscrits, revistes, incunables, pergamins
Governança corporativa
Seu 
  • Campus ESADE Sant Cugat
    Avda. Torreblanca, 59
  • Sant Cugat del Vallès
Altres
Número de telèfon+34 932 806 162

Lloc webhttp://www.bibliotecaborja.org

La Biblioteca Borja és un fons públic bibliogràfic especialitzat en ciències religioses i filosòfiques de la Companyia de Jesús de Catalunya[1] ubicat des de l'any 2011 al Campus d'Esade a Sant Cugat del Vallès.[3]

Història[modifica]

Tot i el seu nom actual, Biblioteca Borja, i la seva ubicació a Sant Cugat del Vallès des de l'any 1949,[1] la Biblioteca és hereva de diferents biblioteques que tenen una llarga història.

El seu origen és a Tortosa l'octubre de 1864[1] quan la Companyia de Jesús va instal·lar-se als locals d'un antic convent de franciscans anomenat el Jesús, a Tortosa-Roquetes. El bisbe de Tortosa, Benet Vilamitjana i Vila, va cedir el local i va fer donació als jesuïtes d'un lot d'uns 4.000 llibres. També allà es va obrir un Centre d'Estudis Superiors, origen de les Facultats de Filosofia i de Teologia.

A finals del segle xix, la biblioteca va incorporar fons a través de donacions, intercanvis i el retorn de llibres dels antics col·legis que la Companyia havia perdut arran de l'expulsió del 1767. Mentrestant, a Barcelona, la Biblioteca del Col·legi Residència del Sagrat Cor es converteix en una de les millors biblioteques privades de la ciutat, gràcies a adquisicions i intercanvis.

L'any 1915 les dues Facultats de Teologia i Filosofia es traslladen al Col·legi Sant Ignasi de Sarrià, a Barcelona, arrossegant amb elles les biblioteques. A Sarrià n'hi ha tres: la central, la de Teologia i la de Filosofia. Els treballs d'investigació d'alguns dels professors van enriquir els fons de les biblioteques. La tasca missional de la Província, sobretot a les Illes Filipines, primer, i a l'Índia, després, també va contribuir i va deixar destacats testimonis a la Biblioteca que haurà de viure encara un altre trasllat.

L'any 1949 es decideix traslladar les Facultats de Teologia i Filosofia a Sant Cugat del Vallès, prenent el nom de Sant Francesc de Borja. El 25 de setembre de 1949 començava una nova etapa per les Facultats i per la Biblioteca. A Sant Cugat, la Biblioteca Borja rep els fons de les residències de jesuïtes de Girona i Tarragona que es van tancar. Després del Concili Vaticà II, la Biblioteca Borja s'obre al públic i es procedeix a la concentració d'altres biblioteques amb aquesta central i la recatalogació de tots els llibres durant dos anys. No solament van arribar milers de llibres de les Biblioteques de la Companyia de Jesús a Catalunya, sinó que, mitjançant compra o intercanvi d'exemplars repetits, en van arribar molts de Granada, Lleó, Osca, Madrid, Menorca, Solsona i el País Basc. La Biblioteca es va enriquir també amb notables obres procedents d'Alemanya, Bèlgica o Itàlia i es van incorporar biblioteques procedents de persones particulars. En pocs anys, la quantitat de volums de la Biblioteca es triplicà i dels 75.000 que tenia en el moment d'arribar a Sant Cugat va passar a 250.000.[4]

Fons[modifica]

La Biblioteca Borja està especialitzada en sagrada escriptura, teologia, filosofia i història.[1] Actualment té un fons de monografies d'uns 270.000 volums.[2] Rep 750 revistes especialitzades i 200 d'informació general i religiosa. En conjunt, el fitxer de revistes arriba a la xifra de 7.000 títols. Té 39 incunables identificats i una dotzena d'insegurs; 615 manuscrits i uns 21.000 volums anteriors a l'any 1800; i 342 pergamins. En conjunt, el fitxer de revistes arriba a la xifra de set mil títols.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]