Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:32, 10 ago 2016 amb l'última edició de Paucabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióBiblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona
Dades
Nom curtBHMT Modifica el valor a Wikidata
Tipusbiblioteca
hemeroteca Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1985
Governança corporativa
Seu
  • M2 Espai Tabacalera, Avinguda Vidal i Barraquer s/n.
  • Tarragona

Lloc webtarragona.cat… Modifica el valor a Wikidata

La Biblioteca Hemeroteca Municipal es va inaugurar l'any 1985. Obria portes amb el fons de publicacions periòdiques i monogràfiques que es conservaven a l'Ajuntament de Tarragona i la biblioteca de temàtica tarragonina del notari i bibliòfil Josep Gramunt i Subiela, incorporada al patrimoni municipal el 1979. És una biblioteca i hemeroteca especialitzada en temàtica i autors locals.[1] Està ubicada a l'M2 Espai Tabacalera. Avinguda Vidal i Barraquer de Tarragona

Fons

La biblioteca municipal està especialitzada en autors i temes locals. Es va inaugurar l'any 1985 a l'edifici de l'Antic Ajuntament amb els fons de publicacions que es conservaven a l'Ajuntament i el Llegat Gramunt, que es trobava dipositat des de l'any 1979 a la Casa Castellarnau. Des d'aleshores ha vist incrementat els fons mitjançant la compra, l'intercanvi i les donacions. Aquestes últimes constitueixen una part molt important, ja que són llibres, en molts casos, rars o amb un valor patrimonial interessantíssim. Trobem manuscrits, edicions de llibres del segle XVI en endavant difícils de trobar, llibres de bibliòfil, i un llarg etcètera que fan que la biblioteca sigui de visita obligada pels estudiosos de la ciutat de Tarragona. La BHMT, a més, disposa d'una extensa bibliografia sobre la Guerra del Francès i el setge de Tarragona de 1811. Majoritàriament la documentació prové del Llegat Gramunt i del Llegat Babot.

  • Fons municipal: Les publicacions del fons municipal abasten temàtica i autors locals. Són llibres que provenen de compra, intercanvi o donació. A banda de llibres, trobem un important fons de fullets, programes de mà i cartells de diferents èpoques i temàtiques. Destaquen els cartells de festes de Sant Magí i Santa Tecla des de finals del segle XIX, els de Setmana Santa des de 1929, i els més recents, com els de Carnaval, del Concurs Internacional de Castells de Focs Artificials o del Festival Internacional de Dixieland de Tarragona, entre altres. Amb els cartells de les Festes de Santa Tecla i de Setmana Santa s'han fet exposicions monogràfiques i catàlegs. També hi tenen cabuda els cartells d'activitats i festes puntuals com els relacionats amb la vinguda del Comte Galeazzo Ciano (1939), les festes del centenari de la Rambla Nova (1954), la visita de Salvador Dalí (1973), els festivals de Tarragona, els cartells turístics per fer promoció de la ciutat, o els relacionats amb les falles i el cinema. Els programes de mà i fullets abasten temàtiques diverses: arts plàstiques, música, folklore i festes, lletres, història, teatre, política, joventut. Tot es troba classificat per temes i cronològicament.[2]

Es conserven més de quatre-cents títols de publicacions periòdiques aparegudes a la ciutat des de 1808, en què surt el primer Diari de Tarragona, fins a l'actualitat.

Entre les publicacions de més llarga durada destaquen el Diario de Tarragona (1808-1938), La Opinión (1875-1904), La Cruz (1902-1936), La Veu de Tarragona (1913-1935), Catalònia (1935-1936), Llibertat (1936-1938) i Diario Español (1939-1986).

Els darrers anys s'han digitalitzat algunes de les publicacions més consultades o en més mal estat de conservació. 67 capçaleres ja poden ser consultades per Internet a través d'aquesta web de la Biblioteca Hemeroteca Municipal (Premsa digitalitzada). Suposen més de 320.000 pàgines d'un període que va des de 1808 a 2011.

Altres fons

Serveis

La Biblioteca-Hemeroteca municipal ofereix els següents serveis: una sala de consulta amb 12 punts de lectura, un ordinador amb accés a internet, Zona Wi-Fi i fotocopiadora.[3]

Referències