Bibliotecari

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un bibliotecari, documentalista o bibliotecari-documentalista, és una persona que treballa a una biblioteca o unitat d'informació (física o virtual) dedicant-s'hi la gestió de la informació (la seva tria, adquisició, conservació i difusió entre els usuaris del centre).[1]

Funcions[modifica | modifica el codi]

En l'actualitat, les tasques del bibliotecari poden donar-se en àmbits molt diferents: des de les biblioteques públiques, a biblioteques universitàries, arxius, centres de documentació especialitzats, empreses de serveis documentals, empreses de gestió de continguts, arxius empresarials, etc.

Les seves funcions van des de l'atenció al públic a la gestió de continguts al web, el disseny d'eines de recuperació de la informació (cercadors al web, sistemes d'indexació, categories, taxonomies, etc).

Els bibliotecaris i documentalistes treballen amb tot tipus de documents i suports: llibres, documents d'arxiu, enregistraments sonors (des de discos a talls de veu en MP3), vídeos i pel·lícules, imatges (fotografies, cartells, etc.), fitxers digitals (de dades, d'imatge, de so...), objectes (a museus i col·leccions especials (els herbaris d'una biblioteca de ciències, per exemple).

L'increment de la quantitat d'informació i les tecnologies de recuperació han fet que la presència d'un professional que gestioni aquestes quantitats d'informació i documents, les processi i les faci disponible, físicament o en línia, per a la seva consulta i el seu ús, sigui necessària en tot tipus d'organismes i empreses amb fons documentals.

A la professió de bibliotecari i documentalista, a Espanya, s'accedeix mitjançant la carrera universitària de la diplomatura de Biblioteconomia i Documentació, que amb els nous plans d'estudi ha passat a ésser el grau d'Informació i Documentació.

Bibliotecaris cèlebres[modifica | modifica el codi]

Bibliotecaris de ficció[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Perfils professionals». Col·legi Oficial de Bibliotecaris - Documentalistes de Catalunya, 17-04-2014. [Consulta: 29 desembre 2015].
  2. Comas i Güell, Montserrat. La Biblioteca Museu Balaguer, un projecte nacional català (paper). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2007, p. 12. ISBN 978-84-8415-882-0 [Consulta: 21 maig 2015]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bibliotecari Modifica l'enllaç a Wikidata