Bibliotecari

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula ocupacióBibliotecari
Library confusion, 23 12 1952, by Sam Hood (5748745311).jpg
Tipus d'ocupació
professional de la informació modifica
Camp de
treball
biblioteconomia modifica

Un bibliotecari, documentalista o bibliotecari-documentalista és una persona que treballa en una biblioteca o unitat d'informació (física o virtual), on es dedica a la gestió de la informació (la seva tria, adquisició, conservació i difusió entre els usuaris).[1]

Meredith Schwartz investigà quines són les habilitats que els bibliotecaris requeririen des de l'any 2016 fins al 2036. Preguntà a directors de biblioteques acadèmiques i públiques i pensadors líders de la disciplina dels Estats Units d'Amèrica per a establir què esperaven aquests: desenvolupament web, competències digitals, programació, gestió de projectes, pensament crític, màrqueting, anàlisi de dades, comunicació (“donar i rebre crítiques professionals, resoldre conflictes i escoltar activament"), política i defensa d'interessos, col·laboració (amb altres biblioteques, organitzacions i individus) creativitat i flexibilitat.[2]

Mia Breitkopf explicà que una de les ocupacions d'un bibliotecari podia ser la de ser científic de dades.[3] Julie Still investigà sobre la relació entre bibliotecaris i escriptors en el cas de les persones que reuneixen totes dues professions.[4]

Funcions[modifica]

Tradicionalment, la figura del professional bibliotecari ha estat associada amb els llibres. No obstant això, la tasca del bibliotecari està en contínua evolució per a respondre a les necessitats socials i tecnològiques de la societat.

En l'actualitat, les tasques del bibliotecari poden donar-se en àmbits molt diferents: des de les biblioteques públiques, a biblioteques universitàries, arxius, centres de documentació especialitzats, empreses de serveis documentals, empreses de gestió de continguts, arxius empresarials, etc.

Les seves funcions van des de l'atenció al públic a la gestió de continguts al web, el disseny d'eines de recuperació de la informació (cercadors al web, sistemes d'indexació, categories, taxonomies, etc).

Els bibliotecaris i documentalistes treballen amb tota mena de documents, suports i formats: llibres, documents d'arxiu, enregistraments sonors i audiovisuals (tant analògics com digitals), imatges (fotografies, cartells, etc.), fitxers digitals (de dades, d'imatge, de so...), objectes (a museus i col·leccions especials (els herbaris d'una biblioteca de ciències, per exemple).

L'increment de la quantitat d'informació i les tecnologies de recuperació han fet que la presència d'un professional que gestioni aquestes quantitats d'informació i documents, les processi i les faci disponibles, físicament o en línia, per a la seva consulta i el seu ús, sigui necessària en tot tipus d'organismes i empreses amb fons documentals.

A la professió de bibliotecari i documentalista, a Espanya, s'accedeix mitjançant la carrera universitària de la diplomatura de Biblioteconomia i Documentació, que amb els nous plans d'estudi ha passat a ésser el grau d'Informació i Documentació.

Tipus de bibliotecaris[modifica]

Respecte a les funcions tradicionals, i tenint en compte les necessitats actuals dels usuaris (com la d'estar alfabetitzats en competències informacionals), han anat sorgint perfils professionals amb funcions afegides, com són el «liaison librarian», «personal librarian», l'«embedded librarian» i el tutor bibliotecari.[5]

Percepció de la figura del bibliotecari[modifica]

Un estudi dels obituaris dedicats a bibliotecaris morts al New York Times des de l'any 1977 fins al 2002 determinà que als Estats Units d'Amèrica no se'ls presentava de manera estereotipada com uns tímids o introvertits, sinó com a gent amb èxits de gran importància i, per tant, glamurosa.[6]

Beth Posner identificà tres imatges típiques:[7] setciències,[8] inútils que solament s'encarreguen de prestatges[9] i frikis dèbils.[10]

Al segle XIX s'esperava des dels propis professionals que memoritzaren catàlegs i foren enciclopèdies, i fora dels professionals s'esperava grans i extraordinàries capacitats.[11]

Bibliotecaris cèlebres[modifica]

Bibliotecaris de ficció[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Perfils professionals». Col·legi Oficial de Bibliotecaris - Documentalistes de Catalunya, 17-04-2014. [Consulta: 29 desembre 2015].
 2. Schwartz, Meredith. «Top Skills for Tomorrow’s Librarians - Careers 2016». Library Journal, 09-03-2016. [Consulta: 31 octubre 2016].
 3. Breitkopf, Mia. «Librarians: Get a Job in Data Science, Make Lots of Money». Information Space. Syracuse University iSchool. [Consulta: 31 octubre 2016].
 4. Still, 2014.
 5. Montes de Oca Aguilar, Gabriel; Sánchez Rocha, Claudia Montserrath; Galicia Chavarría, Leonor. «El tutor bibliotecario: una experiencia particular en México en la biblioteca de la Universidad Pedagógica Nacional, Unidad Ajusco». A: BIBLIOTIC 2015, Bogotá, Colombia, 15 de julio 2015, 2015, p. 1, 3. 
 6. Dilevko, Juris; Gottlieb, Lisa «The portrayal of librarians in obituaries at the end of the twentieth century». Library Quaterly, 74, 2, 2004, pàg. 152-180.
 7. Posner, 2003.
 8. Posner, 2003, p. 2.
 9. Posner, 2003, p. 6.
 10. Posner, 2003, p. 10.
 11. Posner, 2003, p. 3.
 12. Regneală, 2005, p. 16.
 13. Regneală, 2005, p. 18.
 14. Comas i Güell, Montserrat. La Biblioteca Museu Balaguer, un projecte nacional català (paper). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2007, p. 12. ISBN 978-84-8415-882-0 [Consulta: 21 maig 2015]. 
 15. Posner, 2003, p. 14.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bibliotecari