Biblioteconomia i Documentació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Biblioteconomia i Documentació és un ensenyament universitari, actualment en extinció, a través del qual s'obté la titulació de diplomat en Biblioteconomia i Documentació.

La diplomatura de Biblioteconomia i Documentació s'implanta a l'Estat espanyol l'any 1981, amb la publicació al BOE de les directrius de plans d'estudis per a les escoles de Biblioteconomia i Documentació (Ordre de 24 de febrer de 1981, BOE de 14 de març de 1981).

L'objectiu d'aquests estudis és formar els professionals que desenvoluparan les tasques pròpies dels processos de la gestió de la informació i dels serveis als usuaris en biblioteques, arxius i centres de documentació. Aquests processos poden anar des de la selecció, adquisició, tractament i difusió de la informació, fins a la formació d'usuaris.

Les matèries principals que s'estudien són les relacionades amb l'anàlisi de llenguatges documentals, l'arxivística, la bibliografia i fonts d'informació, la biblioteconomia i documentació general, les tècniques historiogràfiques de la investigació documental i les tecnologies de la informació. També es cursen estades de pràctiques en empreses i institucions públiques i privades.

Amb l'adaptació a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, des del curs 2009-2010 aquest ensenyament està sent progressivament substituït pel grau d'Informació i Documentació.

Sortides professionals[modifica | modifica el codi]

En finalitzar els estudis, s'opta a les següents sortides professionals:

  • Bibliotecari de tot tipus de biblioteques (públiques, universitàries, nacionals, parlamentàries, de centres d'ensenyament, etc.)
  • Bibliotecari-documentalista de serveis generals d'informació, de biblioteques especialitzades o de centres de documentació (empreses, Administració pública, mitjans de comunicació, etc.) i de l'àmbit editorial
  • Tècnic d'arxius (administratius, d'empresa, etc.)
  • Tècnic en empreses de serveis documentals

Universitats que imparteixen aquest ensenyament als Països Catalans[modifica | modifica el codi]