Bicicleta monomarxa

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Ciclista urbana amb bicicleta d'una sola velocitat

Una bicicleta monomarxa, bicicleta d'una sola velocitat, bicicleta sense canvi o single-speed és una bicicleta que no té un sistema de canvi de marxes, una bicicleta amb un sol engranatge. Aquestes bicicletes no utilitzen desviador de canvi, canvis interns o altres mètodes per variar la relació de transmissió de la bicicleta.

De vegades les bicicletes monomarcha amb pinyó lliure són erròniament cridades "fixed" per la seva similitud amb les de pinyó fix («marxa fixa» o «fixed gear»). Aquest terme sol s'aplica a les bicicletes amb pinyó fix. Si hi ha pinyó lliure el terme a utilitzar és «bicicleta d'una sola velocitat» o «single-speed».[1][2]

Característiques[modifica]

Bicicleta de platja d'una velocitat
« .. ¿No és millor per ventura triomfar per la força dels teus músculs que per l'artifici dels canvis de la bicicleta? ... Paul de Vivie, editor francès de Le Cycliste.. »

Aquests tipus de bicicletes de vegades permeten tenir una altra relació amb un engranatge a cada costat de la roda posterior. En cas de necessitat, es dóna la volta a la roda i s'intercanvien els pinyons.

Algunes no tenen pinyó lliure, sinó són de pinyó fix. Ambdues tenen una eficiència major en el pedaleig ja que no creuen la cadena i el recorregut és més net.

Avantatges i inconvenients enfront de bicicletes amb canvi de marxes[modifica]

Avantatges[modifica]

 • Les bicicletes d'una sola velocitat són generalment més econòmiques, més lleugeres, i mecànicament més simple que el seu equivalent de multi-engranatge.
 • Sense desviadores o altres sistemes d'engranatge, hi ha menys peces sobre la bicicleta que requereixen manteniment fent aquest tipus de bici ideal per al ciclisme urbà sota qualsevol condició climàtica.
 • L'eficiència del rendiment mecànic d'una sola velocitat pot ser major que les bicicletes típiques de multi-engranatge d'avui dia. Una línia de cadena recta, la falta de cadena d'arrossegament de la part posterior de les corrioles del desviador, i la falta de plats i desviadores davanters milloren l'eficiència.
 • Un sol pinyó posterior presa menys espai que el típic set a deu pinyons acoblats a la roda en la majoria dels sistemes de mecanisme d'engranatges de marxes múltiples per a bicicletes, les rodes posteriors es poden construir balancejades entre el buje, ràdios i la llanda d'esquerra a dreta, fent-la més forta en virtut a més pel seu moviment dinàmic.
 • Menys temps concentrant-se en els canvis de marxa, i per tant, més agradable el passeig.

Inconvenients[modifica]

 • Com la bicicleta d'una sola velocitat manca d'engranatges, és menys versàtil. No es pot pedalear eficientment fora del seu rang de l'únic engranatge.
 • Sense opcions de canvis d'engranatges, la bicicleta d'una sola velocitat és generalment més difícil pedalear per terreny extremadament empinat.
 • La velocitat única constitueix una seriosa limitant de la velocitat màxima, la qual cosa la fa més lenta que una bicicleta de múltiples velocitats.
 • Les bicicletes equipades amb transmissió monomarcha, el pedaleig pot semblar difícil als primers moments de rodatge.

Configuracions per a bicicletes d'una sola velocitat[modifica]

Hi ha tres típiques configuracions per a les bicicletes d'una sola velocitat, que aplica a qualsevol tipus de bicicleta, aquestes són:

Tipus de bicicletes d'una sola velocitat[modifica]

Bicicleta tot terreny d'una sola velocitat

Declaracions de representants de la indústria de ciclisme i periodistes han impulsat la percepció que els principals fabricants de bicicletes desalenientan la construcció de modernes bicicletes d'una sola velocitat. No obstant això, la creixent popularitat d'una velocitat s'ha reflectit en el disseny, la comercialització i producció de molts models. Al mercat dels Estats Units, les companyies de bicicletes personalitzades Villy Custom, Bianchi, Cannondale, Fuji Bike, KHS, Kona, Raleigh, Giant, Specialized, Swobo, Felt, i Trek, tots recentment han produït i comercialitzat bicicletes d'una sola velocitat.

La bicicleta tot terreny d'una sola velocitat dissenyada per al senderisme amb bicicleta, sovint té una relació de marxes relativament baixa, o fàcil i lenta, això els permet pujar les costes i fer front als obstacles i els gradients de millor forma. Això normalment requereix que el ciclista aquest més en forma o més experts que el ciclista mitjà amb la finalitat de travessar el mateix terreny. Bicicletes d'una sola velocitat dissenyades per al ciclisme de pista en general tenen una relació de marxes major o més forta i ràpida que els proporciona velocitat.

A causa que un dels objectius d'una bicicleta tot terreny d'una sola velocitat és la simplicitat, és molt rar trobar-se doble suspensió en una bicicleta d'una sola velocitat, per la qual cosa estan construïdes sense suspensió (totalment rígides) o, en tot cas, amb forquetes de suspensió davantera. Això es deu al fet que la suspensió posterior pot inestabilizar la distància entre el plat i la roda posterior, la qual cosa comportaria a la necessitat d'un tensor de cadena per mantenir la tensió correcta.

Bicicletes d'una sola velocitat amb pinyó fix són populars entre els missatgers amb bicicleta per la seva fiabilitat i durabilitat. Depenent de la situació, un missatger pot preferir una bicicleta tot terreny d'una sola velocitat, que pot rodar sobre nombrosos obstacles, o la rapidesa d'una bicicleta lleugera de carretera basada en una sola velocitat.

Nou fenomen[modifica]

Buje d'una sola velocitat amb frens de contrapedal permeten no usar cables

Avui dia, el fenomen de les bicicletes «single speed» i «fixie» @tratar reduir la bicicleta a la seva més pura essència, sense elements que distreguin la seva funció primària ni la seva elegància: gens de desviadores, cables, manetas de canvi o fre i, per descomptat, gens d'accessoris com guardabarros, portaequipajes o miralls retrovisores. Només un quadre, dues rodes, manillar i selló, que dóna el seu origen en un esperit ecològic d'apassionats per la recuperació de velles bicicletes que van trobar d'aquesta manera una alternativa barata i respectuosa amb el medi ambient per al desplaçament urbà. I és que en això arriba la indústria i les marques comencen a tirar l'ull a aquest «fenomen biciclológico». Neix la moda, i amb ella, la prostitució de la idea original.[3]

Conversió a una sola velocitat[modifica]

Conversió a una sola velocitat

A excepció de les bicicletes de pista, que són sempre d'una sola velocitat, totes les altres poden ser o modificar-se al tipus monomarcha. Això inclou les de muntanya, de carretera, de cicle-cross o híbrides.

Els que opten per l'ús de les monomarcha argumenten el gaudi de la "experiència real" d'anar amb bicicleta. El canvi a una sola velocitat no es fa @pensar el rendiment sinó per puro plaure, encara que també pels beneficis de l'exercici o els avantatges del seu ús com a mitjà de desplaçament urbà.

Muntar una single-speed pot ajudar a portar de tornada l'alegria sense límits que va experimentar anar amb bicicleta quan era nen. Un no s'adona de quanta energia mental es dedica als canvis fins que renúncia als desviadores, i descobrir que tota una zona del seu cervell activa que abans es preguntába quan fer el canvi ara és lliure per gaudir del seu entorn i sensacions.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Ciclando.com Qué es una fixie - Consultado el 2013-10-11
 2. Simplifijate.net Que es una bicicleta Fixed gear o Piñon fijo? - Consultado el 2013-10-11
 3. NoSinMiBici.com «El fenómeno Fixie, entre el esnobismo y la pasión.» Consultado el 2013-10-11.
 4. SheldonBrown.com Singlespeed Conversions - Conversiónes a una sola velocidad - (en inglés) - Consultado el 2010-07-30

Enllaços externs[modifica]