Billy Wright (lleialista)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Billy Wright (Lleialista))
Infotaula de personaBilly Wright
Biografia
Naixement7 juliol 1960 Modifica el valor a Wikidata
Wolverhampton (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 desembre 1997 Modifica el valor a Wikidata (37 anys)
Presó de Maze (Irlanda del Nord) Modifica el valor a Wikidata

Billy Wright (Wolverhampton, Anglaterra, 7 de juliol de 1960 - Presó de Maze, Irlanda del Nord, 27 de desembre de 1997), conegut com a King Rat (Rei Rata),[1] va ser un destacat paramilitar lleialista de l'Ulster, d'origen anglès, durant el conflicte nord-irlandès conegut com a The Troubles.

Es va unir a la Força Voluntària de l'Ulster (UVF) el 1975. Després de passar diversos anys a la presó, Wright va reprendre les seves activitats a la UVF i es va convertir en comandant de la Brigada Mid-Ulster a mitjans dels anys noranta,[2] prenent el relleu de Robin "el Xacal " Jackson. Segons la Royal Ulster Constabulary (RUC), Wright va participar en l'assassinat sectari de fins a vint catòlics, tot i que mai no va ser condemnat per cap.[2] S'ha al·legat que Wright, com el seu predecessor, era un agent de la Special Branch (SB), una unitat contraterrorista de la RUC.[3]

Wright va atreure una considerable atenció dels mitjans de comunicació durant l'enfrontament de Drumcree, i va defensar el desig de l'Orde d'Orange de desfilar per la seva ruta tradicional a la zona catòlica nacionalista de Portadown, la seva ciutat natal.[2] El 1994, la UVF i altres grups paramilitars van declarar un alto el foc. Però el juliol de 1996, la unitat de Wright va trencar l'alto el foc i va dur a terme diversos atacs, inclòs un assassinat sectari. Per a això, Wright i la seva unitat de Portadown de la Brigada Mid-Ultser van ser defenestrats per la direcció de la UVF. Wright ser expulsat de la UVF i amenaçat amb l'execució si no sortia d'Irlanda del Nord. Wright va ignorar les amenaces i, juntament amb molts dels seus seguidors, va formar desafiant la Força Voluntària Lleialista (LVF), convertint-se en el seu líder. El grup va dur a terme una sèrie d'assassinats de civils catòlics. El març de 1997 va ser enviat a la presó de Maze per haver amenaçat de mort una dona. Mentre estava empresonat, Wright va continuar dirigint les activitats de la LVF. Al desembre d'aquell any, va ser assassinat a l'interior de la presó per presoners de l'Exèrcit Irlandès d'Alliberament Nacional (INLA).[1] La LVF va dur a terme una onada d'atacs sectaris com a represàlia. Es va especular que les autoritats van col·laborar en el seu assassinat, ja que era una amenaça per al procés de pau d'Irlanda del Nord, que Wright i la LVF van rebutjar directament. Una investigació no va trobar cap prova d'això, però va concloure que hi havia greus deficiències per part de les autoritats de la presó.

A causa de la seva postura intransigent com a defensor del lleialisme de l'Ulster i l'oposició al procés de pau, Wright és considerat com un heroi de culte, una icona i un màrtir pels lleialistes més radicals.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Rodríguez, Conxa «Alta tensió a l'Ulster pel funeral del líder lleialista assassinat». Avui, 31-12-1997 [Consulta: 6 desembre 2020].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Who was Billy Wright?» (en anglès). BBC, 14-09-2010 [Consulta: 6 desembre 2020].
  3. Hopkins, Nick «Failures leave special branch's future in doubt» (en anglès). The Guardian, 08-12-2001 [Consulta: 6 desembre 2020].