Binocle

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Binoculars)
Jump to navigation Jump to search
Uns enormes binocles usats a l'Armada

El binocle (mot usat generalment en plural, binocles)[1] és un instrument òptic usat per a ampliar la imatge dels objectes distants que hom observa, igual que el monocle i el telescopi, però, a diferència d'aquests, provoca l'efecte d'estereoscòpia en la imatge, i per això és més còmode com a mitjà d'apreciar la distància entre objectes distants, així com per a jutjar i seguir objectes en moviment. Els binocles són coneguts també com a prismàtics en la parla quotidiana.

Els prismàtics posseeixen un parell de tubs. Cada tub conté una sèrie de lents i un prisma, que amplia la imatge per a cada ull i això provoca la estereoscòpía.

Funcionament[modifica]

Binocles

L'ampliació s'assoleix quan la llum travessa cada sèrie de lents. Els prismes corregeixen la imatge col·locant-la en la posició correcta, per mitjà del principi de reflexió interna total, a diferència dels telescopis que la mostren invertida. Tradicionalment, la majoria dels models usen un parell de prismes porro. L'ocular de cada càmera no està alineat amb l'objectiu, i el prisma reflecteix la llum en forma de S cap a l'ocular.

Com abunden els models de prismàtics amb alta ampliació d'imatge, en anglès es defineixen els prismàtics com un parell de petits telescopis.

Molts dels models permeten ajustar la distància entre els oculars per adaptar-se a la cara de diferents usuaris. També posseeixen una roda d'enfocament que es gira per enfocar la imatge. Generalment, l'ocular dret té un anell de correcció diòptrica, que es gira per aconseguir la diòptria diferent en l'ocular esquerre i millorar més l'enfocament de la imatge observada amb ambdós ulls.

Classificació dels prismàtics[modifica]

La classificació es basa en el nivell d'ampliació d'imatge i el diàmetre de l'objectiu, amidat en mil·límetres, s'indica amb dos nombres separats per una X. Per exemple, un parell de prismàtics de 12X50 tenen un nivell d'ampliació de 12X i un parell d'objectius de 50 mm de diàmetre.

Els prismàtics de menor abast són de 3X10 i s'usen en els teatres o els circs. Els de 7X50 i 10X50 són per a l'observació amateur casolana. Els de 12X50 fins a 20X50 són per a l'exploració. Tots els anteriors se sostenen amb les mans, no obstant això, existeixen prismàtics tan grans com 20X80, 20X140 i de major grandària, que se sostenen en trípodes, a causa del seu pes.

El nivell d'ampliació pràctic és fins a 10X. Els models sostenibles amb les mans són de fins a 20X. Els models superiors a aquest nivell són tan sensibles al moviment que quan se subjecten amb les mans, fins i tot fermament, transmeten tremolors a la imatge observada, provocats pels mínims moviments naturals de les mans. A causa d'això, aquests potents prismàtics han de sostenir-se amb trípodes ferms que absorbeixin la vibració de la mà. Malgrat això, existeixen models que se sostenen amb les mans que per a evitar els tremolors tenen un dispositiu estabilitzador d'imatge.

Notes[modifica]

  1. No s'ha de confondre binocle, substantiu que identifica un tipus concret d'instrument òptic, amb l'adjectiu genèric binocular, 'que empra tots dos ulls alhora'.

Vegeu també[modifica]