Biomusicologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La biomusicologia és l'estudi de la música des d’un punt de vista biològic. El terme va ser encunyat per Nils L. Wallin el 1991 per a englobar diverses branques de la psicologia de la música i de la musicologia, com la musicologia evolutiva, la neuromusicologia i l'etnomusicologia.[1]

La musicologia evolutiva estudia els «orígens de la música, la qüestió del cant dels animals i les pressions de selecció subjacents a l'evolució de la música i l'evolució humana». La neuromusicologia estudia les «àrees cerebrals implicades en el processament de la música, els processos neuronals i cognitius de processament musical, l'ontogènia de la capacitat musical i l'habilitat musical». L'etnomusicologia estudia les «funcions i usos de la música, els avantatges i els costos de fer música, i les característiques universals dels sistemes musicals i del comportament musical».[2]

La biomusicologia aplicada «intenta proporcionar informació biològica sobre aspectes com els usos terapèutics de la música en el tractament mèdic i psicològic; l'ús generalitzat de la música en mitjans audiovisuals com el cinema i la televisió; la presència omnipresent de la música en llocs públics i el seu paper i influència la comportament de masses, i l'ús potencial de la música per a funcionar com a potenciador general de l'aprenentatge».[2] Mentre que la biomusicologia fa referència a la música entre els humans, la zoomusicologia estén el camp a altres espècies.

Referències[modifica]

  1. Wallin, N. L. (1991): Biomusicology: Neurophysiological, Neuropsychological and Evolutionary Perspectives on the Origins and Purposes of Music, Stuyvesant, NY: Pendragon Press.
  2. 2,0 2,1 Wallin, Nils L./Björn Merker/Steven Brown (1999): "An Introduction to Evolutionary Musicology." In: Wallin, Nils L./Björn Merker/Steven Brown (Eds., 1999): The Origins of Music, pp. 5–6. ISBN 0-262-23206-5

Bibliografia[modifica]

  • Arom, Simha (1999): "Prolegomena a Biomusicology". A: Nils L. Wallin / Björn Merker / Steven Brown (Ed.), Els orígens de la música, Cambridge, Massachusetts: MIT Press, pp. 27-29.
  • Darwin, Charles (1871): La descendència de l’home i la selecció en relació amb el sexe. John Murray: Londres.
  • Fitch, W. Tecumseh (2006): "La biologia i l'evolució de la música: una perspectiva comparada". Cognició, 100 (1), pp. 173-215.
  • Hauser, Marc D./Josh McDermott (2003): "L'evolució de la facultat de música: una perspectiva comparada". A: Nature Neuroscience Vol. 6, núm. 7, pp. 663-668.
  • Peretz, Isabelle (2006): "La naturalesa de la música des d'una perspectiva biològica". Cognició 100 (2006), pp. 1–32.
  • Wallin, Nils L./Björn Merker / Steven Brown (Eds., 1999): The Origins of Music, Cambridge, Massachusetts: MIT Press.ISBN 0-262-23206-5 ISBN 0-262-23206-5.
  • Zatorre, R./Peretz, I. (2000): The Biological Foundations of Music, Nova York: National Academy Press.