Bistrot

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un bistrot (o bistró) és un petit establiment popular de França, on se serveixen begudes alcohòliques, cafè, formatges i d'altres begudes. Poden ser també restaurants amb preus econòmics.

Etimologia de «bistrot»[modifica]

Quadre de Jean Béraud anomenat 'al bistró'.

L'origen de la paraula «bistrot» és dubtós i porta a disputes. Una de les versions esmenta que el seu origen pot provenir del rus: быстро (IPA:[bɨstrə]) (bwystra !) que significa 'ràpid '. Segons sembla els soldats russos que van ocupar França després de les Guerres Napoleòniques es dirigien freqüentment als civils francesos en els restaurants demandant el menjar ràpid: "быстро !, 'быстро !", d'aquesta manera la paraula es va convertir en un neologisme: Bistro .[1] Però diversos lingüistes francesos no accepten aquesta etimologia perquè sorprenentment no es troba aquesta paraula fins a la fi del segle xix.[2][3][4]

Una altra de les versions esmenta que es tracta probablement d'un regionalisme importat a París al segle xix, per això es va difondre a través de tota França. Pot ser una variant dialectal Bistraud [3] o Mastroquet (nord de França) / Bistroquet (sud de França) que va poder significar al principi a un criat, després va ser canviant a criat del negociant de vins, i finalment al mateix negociant de vins.[5]

Estil[modifica]

El bistró tradicional és simplement una tasca, una taverna o un local de París, que servia sobretot vi. Era un lloc popular, que sovint no gaudia de molt bona fama. Al llarg del segle xx, el turisme el va convertir en un punt de referència de la manera de vida parisenca.

El bistró francès no té un estil de menjar definit encara, pel seu origen obrer i popular, sempre ha servit plats tradicionals, fets amb aliments frescos i considerats saludables. El menú dels bistrós, igual que la seva decoració, s'ha anat renovant fins a arribar a ser sovint elegant, a causa de l'auge del menjar tradicional i regional. Alguns xefs de cuina anglosaxons com Jamie Oliver i Gordon Ramsay fan referència a aquest estil. Alguns bistrós tenen, com abans, despatx de venda de vins i altres ofereixen plats de cuina internacional.

El terme "bistrot" s'ha estès a altres països, en els quals se sol referir a establiments de recent creació la cuina es basa en plats clàssics.

Referències[modifica]

  1. John Train, Remarkable Words with Astonishing Origins, 1980. (P. 21).
  2. Le Grand Robert de la langue française , 8 vol., 2001, p.1445
  3. 3,0 3,1 Alain Rei, Dictionnaire historique de la langue française , 2 vol., 1995, p. 226.
  4. diccionari Larousse
  5. Larousse s French-English, Anglais-Français Dictionnaire, novembre 1955.