Bitllet electrònic

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Mostra d'un bitllet electrònic de Mont-real a Amsterdam, i tornada des de Munic

Un bitllet electrònic o una entrada electrònica és un bitllet digital s'utilitza en el món del transport en la venda d'entrades i en la indústria de l'entreteniment. El terme bitllet electrònic està normalment associat amb l'emissió de bitllets d'avió o de tren de llarg i mitjà recorregut. Els bitllets emesos per a ús urbà o metropolità, en el transport públic, normalment es coneixen com títol de transport.

El sistema de bitllet digital ha esdevingut un mètode eficient de comercialització, (reserva, venda, anul·lació, canvi) de bitllets per a les empreses del transport i d'entrades per i altres indústries d'entreteniment. En en una línia de passatgers de llarg i mitjà recorregut (aèria, de tren o d'autobús), els ferrocarrils, s'usa per agilitzar la compra d'un seient normalment per un mitjà informàtic o per telèfon.

Bitllet d'avió[modifica]

L'emissió de bitllets electrònics en la indústria aèria es va idear el 1994, mitjançant una patent.[1] Els bitllets electrònics han substituït en gran mesura els sistemes d'emissió dels antic bitllets de paper multicapa, i des de l'1 de juny de 2008, han estat obligatoris per als membres de la IATA .[2] En el cas de bitllets de paper estan encara disponibles, algunes aerolínies cobren una tarifa per l'emissió de bitllets de paper.

Quan es confirma una reserva, l'aerolínia manté un registre de la reserva en el seu sistema de reserva per ordinador . Els clients poden imprimir o estan proveïts d'una còpia del seu rebut de l'itinerari de bitllet electrònic que conté el localitzador o el número de reserva i el nombre de bitllet electrònic. Podeu imprimir més còpies d'un rebut de l'itinerari de bitllet electrònic.

Contingut d'un bitllet electrònic[modifica]

A part de proporcionar els detalls de l'itinerari, el rebut d'un bitllet electrònic també conté:

 • Un número de bitllet oficial (incloent: un codi de 3 dígits de la companyia aèria, un número de formulari de 4 dígits, un número de sèrie de 6 dígits, i en ocasions un dígit de control).[3]
 • Termes i condicions de càrrega, (o, almenys, una referència)
 • Detalls de tarifes i impostos, incloent detalls del càlcul de tarifes i algunes dades addicionals com ara codis de turisme. El cost exacte no podria dir-se, sinó un codi "base de tarifa" sempre identificarà la tarifa utilitzada.
 • Un breu resum de les restriccions de tarifa, en general només s'especifica si el canvi o devolució es permeten però no les sancions a què estan subjectes.
 • Forma de pagament.
 • Oficina emissora.
 • Pes d'equipatge permès .

Facturació (check-in) amb bitllet electrònic[modifica]

Per a la facturació per a un vol o per registrar-se amb un bitllet electrònic, el passatger normalment es presenta al mostrador i ensenya el rebut del bitllet electrònic, el qual conté una confirmació o codi de reserva. En alguns aeroports i aerolínies ni tan sols és necessari presentar aquest document o donar el codi de confirmació o número de bitllet, ja que la reserva és confirma únicament amb el document d'identitat del passatger, que pot ser comprovada amb el passaport o una targeta de crèdit. Després de confirmar la reserva, el passatger presenta el seu equipatge i li donen una passada d'abordar, el qual normalment diu bitllet electrònic.

No obstant això, la producció d'una impressió del rebut itinerari es requereix per entrar al terminal d'alguns aeroports, així com per satisfer les regulacions d'immigració a la majoria dels països.

Al taulell de facturació, els controls de passatgers-en el seu / el seu equipatge i es porta una targeta d'embarcament . No obstant això, els bitllets electrònics permet diverses millores per al check-in.

Autoservei i registre d'entrada remot[modifica]

En algunes aerolínies hi ha disponible l'opció de registrar-se en línia. El passatger entra el seu número de confirmació a la web de l'aerolínia, i tot seguit imprimeix la targeta d'embarcament en la seva impressora a casa. Registre en línia és permès típicament fins a 24 hores abans de la sortida del vol, encara que això pot variar segons l'aerolínia.

 • Registrar-se en línia, per telèfon o a través d'un quiosc d'autoservei.
 • Registre a primera hora.
 • Impressió de targetes d'embarcament als quioscos de l'aeroport i a altres llocs d'un aeroport
 • Lliurament de la targeta d'embarcament de codis de barres a través d'un SMS o un correu electrònic a un dispositiu mòbil

Diversos llocs web ajuden a les persones que duen a terme els bitllets electrònics per comprovar en línia abans de la restricció aèria de vint hores. Aquests llocs emmagatzemen informació de vol d'un passatger i després, quan la línia aèria s'obre per a la facturació en línia les dades es transfereixen a la companyia aèria i la targeta d'embarcament és enviada de nou al client. Amb aquesta tecnologia bitllet electrònic, si un passatger rep la targeta d'embarcament de forma remota i viatja sense equipatge dels registres, es pot passar per alt comptador de facturació tradicional.

Diversos llocs electrònics existeixen per ajudar a persones que tenen bitllets electrònics a fer registrar-se en línia abans de les 24 hores requerides per l'aerolínia. Aquests llocs emmagatzemen la informació de vol del passatger i quan l'aerolínia obre per registrar-se en línia les dades són transferides a l'aerolínia i la passada d'abordar és enviat per correu electrònic al passatger.

Introducció[modifica]

Aquesta forma de bitllet de línia aèria ràpidament ha reemplaçat els antics bitllets de paper de moltes còpies (ha anar des del zero fins al 100% en 10 anys) i ha arribat a ser obligatori per a membres de IATA a partir de l'1 de juny de 2008. Durant els últims anys, on els bitllets de paper encara estaven disponibles, les línies aèries freqüentment cobraven extra per usar-los. Els bitllets electrònics també estan disponibles per a certes activitats d'entreteniment.

Una vegada que es fa una reserva, un bitllet electrònic existeix només com un registre digital en els ordinadors de les línies aèries. Els clients normalment imprimeixen una còpia dels seus rebuts, que conté el localizador o número de reserva i el número del bitllet electrònic.

Joel R. Goheen és reconegut com l'inventor dels bitllets electrònics en la indústria de les aerolínies, una indústria on les vendes globals de bitllets electrònics (la norma de la indústria) sumeixi a més de $400 bilions per any (2007). Vegi patents per a invents de bitllets electrònics en la indústria de les Aerolínies.

Els bitllets electrònics van ser introduïts en el transport públic, per carretera i ferrocarril. Per exemple, al febrer de 2007 el sistema de reserves d'autobusos txecs AMBUS va introduir el producte i-jízdenka per a diverses rutes d'autobusos. Des de novembre de 2007 ha estat possible comprar un bitllet SMS per a ús en el transport urbà de Praga, i des de juliol de 2008 per a ús en el transport urbà de Ústí nad Labem.

Ordre de transició de IATA[modifica]

Com a part de la iniciativa de simplificar el negoci de IATA, l'associació va instituir un programa de canviar la indústria a 100% de bitllets electrònics. El programa va concloure l'1 de juny de 2008, amb l'associació dient que els estalvis de la indústria eren d'aproximadament de $ 3 bilions. En 2004, la junta de governadors de IATA va posar el final de 2007 com la data límit perquè les aerolínies fessin la transició al 100% de bitllets electrònics, processats a través del pla de facturació i pagament de IATA; al juny de 2007 la data límit va ser estesa al 31 de maig de 2008.

A partir de l'1 de juny de 2008, els bitllets de paper ja no poden ser emesos en accions neutrals per agències reportant a la seva BSP local.

Agents reportant a la ARC, utilitzant accions proveïdes per la companyia, o emetent bitllets en nom d'una aerolínia no estan subjectes a aquesta restricció. La indústria no va poder complir amb el mandat de IATA, i els bitllets de paper queden en circulació encara al febrer de 2009.

Títol de transport electrònic (Metro, tren, autobús)[modifica]

Amtrak va començar a oferir bitllets electrònics en totes les rutes de tren el 30 de juliol de 2012. [5] Aquestes entrades poden ser ordenats en internet i impresos (com un PDF d'arxius), imprès en un quiosc Quik-Trak, o al taulell de bitllets a l'estació. El bitllet electrònic també espot portar en un telèfon intel·ligent i mostrant-lo al conductor mitjançant una aplicació.

Diversos operadors de trens europeus també ofereixen bitllets electrònics per ser impresos. Sovint bitllets també poden ser lliurats com SMS o MMS. Els operadors ferroviaris en altres països també emeten bitllets electrònics. Els operadors nacionals de Dinamarca i Holanda tenen un sistema a nivell nacional, on targetes intel·ligents RFID s'utilitzen com bitllets de tren. Això és molt comú a Europa per al ferrocarril urbà local, com ara els tren ràpids / metro.

A l'Índia, un SMS enviat pels Ferrocarrils de l'Índia, juntament amb una prova d'identitat vàlida es considera equivalent a un títol de transport. [6]

Entrada electrònica (esports i concerts)[modifica]

Moltes instal·lacions esportives i concerts ofereixen entrades electròniques per als seus esdeveniments. Les entrades electròniques, sovint es lliuren com arxius PDF o un altre format descarregable que pot ser rebuts per correu electrònic o a través d'una aplicació en el telèfon mòbil. Les entrades electròniques permeten als espectadors descarregar les seves entrades, en lloc d'esperar que les entrades físiques per arribin per correu. Una còpia impresa d'aquestes entrades o una còpia digital en un telèfon mòbil pot ser presentada en arribar al lloc de l'esdeveniment. Aquestes entrades també poden tenir un codi de barres, que pot ser escanejat a l'entrada dels locals per agilitzar el processament multitudinari. Les entrades electròniques s'han fet cada vegada més freqüents en la indústria de l'entreteniment en l'última dècada.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bitllet electrònic