Blackthorn (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaBlackthorn
Fitxa
DireccióMateo Gil Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióAndrés Santana, Paolo Agazzi i Ibon Cormenzana Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióAndrés Santana Modifica el valor a Wikidata
GuióMiguel Barros Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLucio Godoy Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de soMarc Orts i Dani Fontrodona Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJuan Ruiz Anchía Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeDavid Gallart Modifica el valor a Wikidata
VestuariClara Bilbao Modifica el valor a Wikidata
ProductoraRogue Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUniversal Studios i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança, Estats Units d'Amèrica, Espanya, Regne Unit i Bolívia Modifica el valor a Wikidata
Estrena2011 Modifica el valor a Wikidata
Durada98 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
castellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost5.000.000 € Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerewestern Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióBolívia Modifica el valor a Wikidata

Lloc webblackthornmovie.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1629705 Filmaffinity: 394540 Allocine: 183357 Rottentomatoes: m/blackthorn Letterboxd: blackthorn Allmovie: v534811 TCM: 798455 Metacritic: movie/blackthorn TV.com: movies/blackthorn AFI: 67991 TMDB.org: 68818
Facebook: blackthornfilm Modifica el valor a Wikidata

Blackthorn és una pel·lícula western de 2011 dirigida per Mateo Gil i protagonitzada per Sam Shepard, Eduardo Noriega i Stephen Rea.[1] Escrita per Miguel Barros, la pel·lícula és un relat fictici sobre Butch Cassidy, qui ja ancià, viu sota el nom de James Blackthorn en un tranquil poble de Bolívia, vint anys després de la seva desaparició en 1908.[2] Blackthorn va ser rodada a localitzacions de La Paz, Potosí i Uyuni a Bolívia.[3] Produïda per Arcàdia Motion Pictures (Ángel Durández Adeva), la pel·lícula va ser llançada inicialment en iTunes el 2 de setembre de 2011,[4] i es va estrenar als Estats Units el 7 d'octubre de 2011.[5][6][7]

Trama[modifica]

Vint anys després de la seva desaparició en 1908, Butch Cassidy (Sam Shepard), ja ancià, viu sota el suposat nom de James Blackthorn en un tranquil poble de Bolívia. Decideix posar fi al seu llarg exili i retornar als Estats Units després d'assabentar-se de la mort d'Etta Place (Dominique McElligott). Després d'anys de viure una vida solitària i dedicar-se a criar cavalls, Blackthorn marxa cap a Potosí per vendre els seus cavalls i s'acomiada de la seva amant, Yana (Magaly Solier), a qui diu que tornarà abans de deixar Bolívia. A Potosí, Blackthorn retira els seus estalvis del banc, ven els seus cavalls, i després torna al seu poble. En el camí, és emboscat i el cavall de Blackthorn, Cinco, escapa amb els seus diners a les alforges. L'assaltant és Eduardo Apodaca (Eduardo Noriega), un enginyer de mines espanyol que afirma que estava disparant als seus perseguidors i prega a Blackthorn que l'ajudi a canvi de compartir els 50.000 dòlars que li va robar a Simón I. Patiño, un poderós empresari bolivià i propietari de la mina on treballava l'espanyol.

Blackthorn i l'espanyol travessen el desert de l'altiplà amb un grup de cerca de Patiño darrere d'ells. Una vegada a la mina abandonada troben els diners, però els seus perseguidors els enxampen. Blackthorn i l'espanyol aconsegueixen escapar després d'un tiroteig i es dirigeixen a la cabanya de Blackthorn, on el famós criminal recorda la seva vella amistat amb Sundance Kid (Padraic Delaney), i Etta Place, i com van escapar a l'Argentina de Mackinley (Stephen Rea), un detectiu de l'agència Pinkerton. Yana s'uneix als homes en la cabanya i decideix quedar-se amb Blackthorn en la seva última nit abans de partir.

L'endemà al matí, dues dones arriben a la cabanya a la recerca de l'espanyol i es deslliga un tiroteig en el qual Blackthorn és ferit i Yana mor. Amb el cor trencat Blackthorn i l'espanyol marxen a través del Salar de Uyuni, amb l'esperança d'arribar a la costa, on Blackthorn pretén retornar amb vaixell a casa. A meitat del camí, són enxampats pels seus perseguidors, però Blackthorn i l'espanyol se separen i aconsegueixen escapar.

A Tupiza Blackthorn, que està ferit és atès per un metge (Luis Bredow), qui avisa a l'exdetectiu Mackinley —qui ara viu una vida tranquil·la a Bolívia—, sobre el seu sospitós pacient. Mackinley confirma la identitat de l'home. Durant anys Mackinley havia afirmat que els dos bandits morts a San Vicente no eren Butch Cassidy i Sundance Kid, i ara podia demostrar que tenia raó. No obstant això, després que avisar a l'exèrcit bolivià del facinerós, Mackinley canvia d'opinió i ajuda a escapar Blackthorn. Quan Mackinley descobreix que Blackthorn estava involucrat amb l'espanyol li revela la veritat. El botí de 50.000 dòlars que l'espanyol havia robat, en realitat no pertanyien al ric empresari Patiño, sinó a les famílies mineres que recentment havien pres control de les mines, cosa que Butch Cassidy mai hauria fet.

Blackthorn segueix la pista de l'espanyol rumb als Andes, amb l'exèrcit al darrere. Quan Blackthorn ho aconsegueix i li confronta amb la veritat, l'espanyol no el nega. Blackthorn fereix a l'espanyol a la cama i el deixa juntament amb els diners per als miners i l'exèrcit bolivià, que aviat arribarà després del lladre i l'executarà aquí mateix.

Repartiment[modifica]

Nominacions i premis[modifica]

Premi Categoria Nominat(s) Resultat
Medalles del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics de 2011[8] Millor actor Sam Shepard Nominat
XXI Premis Turia[9] Millor nou realitzador Mateo Gil Guanyador
XXVI Premis Goya[10] Millor direcció de producció Andrés Santana Guanyador
Millor disseny de vestuari Clara Bilbao Guanyador
Millor fotografia Juan Ruiz Anchía Guanyador
Millor direcció artística Juan Pedro de Gaspar Guanyador
Millor pel·lícula Nominat
Millor Director Mateo Gil Nominat
Millor guió original Miguel Barros Nominat
Millor banda sonora Lucio Godoy Nominat
Millor muntatge David Gallart Nominat
Millor so Dani Fontrodona, Marc Orts, Fabiola Ordoyo Nominat
Millor maquillatge i perruqueria Ana López-Puigcerver, Belén López-Puigcerver Nominat

Referències[modifica]

  1. 'Blackthorn. Sin destino', el 'western' intimista de Mateo Gil, rtve.es, 13 de juny de 2011
  2. Terranova, Genna. «Blackthorn». Tribeca Film. Arxivat de l'original el 18 de gener de 2012. [Consulta: 7 gener 2012].
  3. «Blackthorn Locations». Internet Movie Database. [Consulta: 7 gener 2012].
  4. Tráiler oficial de Blackthorn ya está disponible en iTunes y YouTube, rpp.pe 26 d'agost de 2011
  5. Mateo Gil inicia en Bolivia el rodaje del western 'Blackthorn', protagonizado por Sam Shepard y Eduardo Noriega, Europa Press, 12 d'abril de 2010
  6. Mateo Gil resucita a Butch Cassidy en 'Blackthorn', eldiario.es, 28 de juny de 2011
  7. El español Mateo Gil presenta en Bolivia la película "Blackthorn", lainformacion.com, 8 d'agost de 2011
  8. Internet Movie Database
  9. Coronado, Urbizu, Clara Sánchez, Bromera i Nacho Vidal, XXI Premis Turia 2012, Europa Press, 28 de juny de 2012
  10. Goya Awards 2012