Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional
Dades
Tipuspartit polític català Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticasocialisme
independentisme català Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaextrema esquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaBloc Català de Treballadors
Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans Modifica el valor a Wikidata
Creació 1979Coalició electoral
1980Partit polític català
Data de dissolució o abolició1982 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

El Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional (BEAN) fou una coalició política creada l'any 1979 entre un grup d'independentistes encapçalats per en Lluís Maria Xirinacs i Fèlix Cucurull, que més endavant es van convertir en l'Assemblea d'Independents de Catalunya (AIC); el Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) i el Bloc Català de Treballadors (BCT)[1] que es definia com a "marxista revolucionari".

El BEAN es definia com a organització nacionalista d'esquerres (marxista) convivint en el seu interior federalistes, confederalistes i independentistes i el seu objectiu era aconseguir el dret d'autodeterminació de Catalunya. La seva ideologia era socialista i es definia com a part de la nova esquerra europea, fora dels clixés o marques com a marxistes leninistes, trotskistas, maoistes, etc. Mantenia relacions a Espanya amb Euskadiko Ezkerra al País Basc, però posteriorment es va apropar a Herri Batasuna. A Galícia mantenia relacions amb el BNPG. Com a òrgans d'opinió fins a la fi de 1981 es va imprimir el mensual Temps de Tempesta, òrgan del BCT.

Història[modifica]

Eleccions de 1979[modifica]

La candidatura de Lluís Maria Xirinacs per les eleccions generals de 1979 en nom del BEAN per la província de Barcelona va obtenir 50.000 vots, sent la primera força extraparlamentària a Catalunya al Congrés dels Diputats, mentre que al País Valencià arribà a prop dels 10.000 vots. Al seu programa electoral es reivindicaven quatre punts programàtics de la dissolta Assemblea de Catalunya.

Alguns dels seus representants foren: Lluís Maria Xirinacs per la circumscripció electoral de Barcelona, Maria Mercè Marçal per la de Lleida o Josep Guia per la de València.

A les municipals de 1979, a les quals va concórrer coma Bloc d'Esquerra Catalana (BEC), les coses no van ser millor malgrat aconseguir un nombre reduït de 19 regidors (3 a Malgrat, un a Sant Boi del Llobregat, Calella, Manresa i Pont de Molins) i dues alcaldia (Arbúcies i Sant Pere de Ribes). A Barcelona ciutat retiraren la candidatura i recomanaren el vot al PSC i al PSUC.[2]

Partit polític[modifica]

Posteriorment el PSAN va deixar la coalició, i el BEAN va convertir-se en partit polític.

Davant la creació de la llavors nova formació política Nacionalistes d'Esquerra, es va crear un manifest per la presentació conjunta d'aquesta amb el BEAN a les eleccions al Parlament de Catalunya de l'any 1980,[3] incloent la publicació de llistes d'adhesions al diari Avui. Tot i que el mateix Xirinacs va signar el manifest i que el BEAN va proposar infructuosament d'anar en coalició amb Nacionalistes d'Esquerra repartint-se els dos primers llocs de la llista per Barcelona, les dues formacions polítiques es van presentar per separat, fent-ho el BEAN sota el nom de BEAN-Unitat Popular i incorporant el Partit Feminista i el Partit Obrer d'Unificació Marxista.[4] El fet que cap de les dues obtingués cap representació al Parlament de Catalunya provocà que el BEAN s'autodissolgués el 1982.[5]

Resultats electorals[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]