Bluejacking

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Bluejacking consisteix a enviar missatges no sol·licitats per Bluetooth a dispositius que els poden rebre, com ara telèfons mòbils, PDAs, ordinadors portàtils o ordinadors de butxaca. El Bluetooth té un abast molt curt, normalment uns 10 metres en el cas dels telèfons mòbils, però els ordinadors poden arribar als 100 metres si disposen de transmissors potents.

El nom ve d'un usuari de esato.com anomenat ajack. Jack estava en un banc, cercant altres dispositius amb Bluetooth. Va trobar un Nokia 7650, i li va enviar un missatge que deia "Compra Ericsson". Ho va anomenar bluejacking, i des de llavors ha fet fortuna.

A vegades es diu que el terme bluejacking ve de Bluetooth i hijacking (que en anglès es fa servir per a segrest aeri). Encara que això realment sembla lògic, el que fa bluejacking no s'emporta res: simplement fa servir una característica del seu dispositiu i del dispositiu del qui ho rep. Tots dos tenen control absolut dels seus dispositius, i en fer-vos bluejacking no us poden controlar el vostre telèfon ni recollir la vostra informació personal.

Fer bluejacking no fa gaire mal. Normalment algú que fa bluejacking només envia un missatge de text, però amb el telèfons moderns és també és possible enviar imatges o sons.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • Consells, Consells per a un ús segur (en castellà)
  • bluejackQ, La "primera" pàgina dedicada al bluejacking