Boëlhe

Plantilla:Infotaula geografia políticaBoëlhe
Imatge
Església de Lambert de Lieja

Localització
Map
 50° 40′ 55″ N, 5° 10′ 01″ E / 50.682°N,5.167°E / 50.682; 5.167
EstatBèlgica
RegióValònia
Provínciaprovíncia de Lieja
Districtedistricte de Waremme
MunicipiGeer Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície3,88 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud142 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal4250 Modifica el valor a Wikidata

Boëlhe (en való Bôye)[1] és un petit nucli d'uns quatre-cents habitants del municipi de Geer, a la província de Lieja de la regió valona de Bèlgica. Fins al 1977 era un municipi independent. A aquest mateix moment, el llogaret de Villereau, que era un enclavat de Trognée va afegir-se al nucli.

Boëlhe es troba a l'altiplà d'Haspengouw a la frontera lingüística. A 142 m és el nucli més elevat de Geer, a la separació de les valls del Jeker de la conca del Mosa i del Kleine Gete de la conca de l'Escalda. El Mulle, un petit afluent del Jeker, neix a Boëlhe.

Inicialment, la senyoria de Boëlhe ha d'haver sigut una propietat d'una institució religiosa, com que els senyors es deien procuradors. Més tard va esdevenir un feu del comtat d'Haspengouw i doncs del principat de Lieja. L'església dedicada a Lambert de Lieja depenia de la Col·legiata de Sant Pau.[2] El 1363, Arnould de Harduemont n'era el procurador. Després de la mort el 1451 del darrere procurador de la línia de Harduemont, Jofré, el feu passa a la casa dels de Seraing, quan la fília de Jofré va casar-se amb Joan de Seraing.[3] Aquesta família va posseir Boëlhe, Hollogne-sur-Geer i Darion fins a la revolució de 1789.

Llocs d'interès[modifica]

El nucli té tres monuments llistats:

  • El castell de Boëlhe (1779), construït als fonaments d'un castell fortificat. Es troba a un parc llistat com paisatge des de 1970.
  • L'església Sant-Lambert (1764)
  • El mas De Seny (segle XIX)

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Boëlhe
  1. Jean Haust, «Bôye», Dictionnaire liégeois, Liège, Editorial H. Vaillant-Carmanne, 1933, pàgina 110
  2. «Eglise Saint-Lambert»[Enllaç no actiu], Tourisme Hesbaye-Meuse, Maison du Tourisme Hesbaye et Meuse, [consulta el [10 de febrer de 2013]
  3. «Château de Boëlhe»[Enllaç no actiu], Tourisme Hesbaye-Meuse, Maison du Tourisme Hesbaye et Meuse, [consulta el [10 de febrer de 2013]