Bodegó amb cebes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaBodegó amb cebes
francès: Nature morte aux oignons
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorPaul Cézanne
Creació1895-1900
Mètode de fabricaciópintura a l'oli
Gènerenatura morta Modifica el valor a Wikidata
MovimentPostimpressionisme
Mida66 (Alçada) × 82 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu d'Orsay, París
Catalogació
Número d'inventariRF 2817 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

Bodegó amb cebes (Nature morte avec oignons en francès) és un oli sobre llenç del pintor francès Paul Cézanne. Va ser exposat a la Galerie nationale du Jeu de Paume de París abans de ser adquirit pel Museu d'Orsay de París, on es troba actualment.

Descripció[modifica]

Al costat de les cebes, la forma esfèrica de les quals es presta a la recerca sobre el volum, Cézanne representa alguns objectes simples. A part del ganivet, hi ha també una ampolla, un got i un plat. L'ús repetit d'aquests accessoris en els seus bodegons revela el pintor centra el seu interès en el disseny dels objectes, el tractament de l'espai i examina l'impacte de la llum sobre les formes. En el quadre, Cezanne va introduir, com sovint feia en els bodegons del seu últim període, un drap com a efecte decoratiu que fa desaparèixer tota construcció rigorosament establerta. El drap es desprèn, com l'ampolla, sobre un fons totalment buit i neutral que distingeix aquesta obra d'altres bodegons dels últims temps, que són més sobrecarregats.[1]

Referències[modifica]

  1. «Nature morte aux oignons» (en francès). Musee Orsay. Arxivat de l'original el 23 de gener 2015. [Consulta: 14 juny 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Carrassat, P.F.R., Maestros de la pintura, Spes Editorial, S.L., 2005. ISBN 84-8332-597-7
  • Olivar, M., Cien obras maestras de la pintura, Biblioteca Básica Salvat, 1971. ISBN 84-345-7215-X